Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mateřská „dovolená“? Exmoderátor Juchelka, který přišel o syna, chce změnit název

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. července 2018
05:02

Mateřská a rodičovská dovolená nejsou žádné dovolené, ať se změní jejich název. Někdejší televizní moderátor, dnes poslanec Aleš Juchelka stojí za návrhem, který podepsaly desítky jeho kolegů ze Sněmovny napříč spektrem. A na vládu tak již v úterý 24. července zamíří novela, aby se se slovíčko dovolená změnilo na mateřská a rodičovská „péče“. Trojice ministerstev však s návrhem nesouhlasí, argumentuje tím, že jde o tradiční označení. Juchelka je však proti.

Kdo někdy zažil, jak to vypadá na mateřské či rodičovské dovolené, dá patrně za pravdu - o dovolenou tak, jak ji známe právě z doby letních radovánek a odpočinku od práce, skutečně nejde. Naopak. Péče o děti je přitom zásadní záležitost pro budoucí pokolení i vývoj Česka.

A právě na to se zaměřil někdejší televizní moderátor, dnes poslanec za ANO Aleš Juchelka. Navrhuje změnu názvů na „mateřská péče“ a „rodičovská péče“.

Anketa
Jste pro změnu názvů "mateřská dovolená a rodičovská dovolená" na "mateřská péče a rodičovská péče"?
počet hlasujících: 1043

Sám Juchelka je otcem dvou dětí, třetí - vážně nemocný syn Oliver - mu bohužel loni zemřel. Bylo mu 10 let a trpěl Sanfilippovým syndromem, genetickou vadou metabolismu. Rodičovské zkušenosti chce však nyní Juchelka přetavit ve změnu, jejíž návrh míří na úterní jednání vlády. Uspěje? 

Poslanec - exmoderátor: Je to péče, ne dovolená

„Ony jdou vlastně na vládu dvě změny. Ta první je opravdu to, že se má dovolená přejmenovat na péči a je to symbolická záležitost. A to z toho důvodu, že se opravdu nedomnívám, že péče o děti je nějaký čas strávený mezi prací a prací, což je normálně dovolená, aby si člověk odpočinul a načerpal nové síly. Ale je to opravdu péče o naše budoucí generace,“ vysvětlil Blesk Zprávám poslanec Juchelka, někdejší moderátor na ČT, kde uváděl mj. s Richardem Krajčem hudební pořad Medúza.

Druhým Juchelkovým návrhem je novela zákona ohledně přepočtu rodičovského příspěvku. „Když se vám do rodiny narodí další dítě a vy si nedočerpáte rodičovský příspěvek, tak dle mého názoru je to diskriminační a měl by se dovyplatit, aby rodiče nebyli biti za to, že se jim ještě dříve, než příspěvek dočerpají, narodí do rodiny další dítě,“ vysvětluje Juchelka další navrhovanou změnu.

Návrh podepsali jen muži, byl to záměr

Pod návrh jsou přitom podepsáni pouze poslanci - muži. A to i přesto, že právě mezi ženami poslankyněmi se odpor proti názvům mateřská a rodičovská dovolená projevuje poměrně výrazně. „Myslím si, že to s dovolenou nemá vůbec nic společného. Já jsem na takové dovolené byla doma 18 let s mými šesti dětmi a mohu opravdu potvrdit, že to žádná dovolená není,“ řekla Blesk Zprávám poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská.

Aby však za předkladatele byli pouze muži, to Juchelka označuje za záměr a další ze symbolů. A tak jsou pod jeho návrhem podepsáni nejen kolegové z ANO, ale třeba i lidovci, sociální demokraté Roman Sklenák s Ondřejem Veselým, Václav Klaus mladší s Janem Skopečkem z ODS či Piráti Lukáš Černohorský a Ondřej Profant.

„Obě novely jsou mým nápadem a v tomhle jsem udělal drobný fór. Nechal jsem to podepsat pouze poslance muže, nejsou tam žádné ženy. Je to symbol toho, že i jako muži si uvědomujeme, že to dovolená není a že je to péče,“ vysvětluje Juchelka, podle kterého by péče o děti přitom neměla náležet zdaleka pouze ženám, ale jde o záležitost obou rodičů, i když jeden z nich pracuje a druhý je na „dovolené“. „Přece jen si dítě udělali oba dva, tak by o něj měli pečovat jak muži, tak ženy,“ doplňuje Juchelka.

Ministerstva odmítají změnu tradičních pojmů

K Juchelkově návrhu se již vyjádřily i tři resorty. Všechny odmítavě. „Mateřská dovolená je pojmem tradičním, v právním řádu se vyskytuje již desítky let. Rodičovská dovolená byla zavedena později, s účinností od 1. 1. 2001,“ stojí ve vypracovaném návrhu na nesouhlasné stanovisko vlády.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve svém stanovisku upozorňuj, že nejde o dovolenou v pravém slova smyslu, ale o uvolnění (dovolení) se z práce. „Zařazením těchto institutů pod ‚překážky v práci‘ je jasně deklarováno, že se nejedná o institut, jehož hlavním smyslem je odpočinek a zotavení, nýbrž institut opravňující zaměstnance/zaměstnankyni k čerpání volna z práce za účelem péče o dítě/děti. Lze tedy dovodit, že stěžejním smyslem není volno, nýbrž právo na ‚uvolnění z práce‘,“ argumentuje MPSV a neztotožňuje se s názorem předkladatele, že současné pojmy jsou nevyhovující.

„Stávající pojmy ‚mateřská dovolená‘ či ‚rodičovská dovolená‘ lze považovat za vžitá slovní spojení bez výkladových nejasností,“ přidává se ministerstvo financí s tím, že by se logicky nejevilo např. spojení „čerpat péči“. Do třetice pak ministerstvo spravedlnosti „považuje přinejmenším za sporné, zda může pouhá změna terminologie vést ke zvýšení podpory péče o dítě a rodinu, respektive k většímu uznání důležitosti této péče, bez návrhu na přijetí dalších prorodinných opatření“.

Video  Branky, body, kokoti: Češi v mamahotelu, potraty na Slovensku a kardinální prasák!  - Blesk pro ženy/Karel Dlabač
Video se připravuje ...

Ať se zeptají žen, jak to vidí, vyzývá Juchelka

V návrhu na zamítavé stanovisko vlády přitom operují ministerstva i s tím, že se pro dovolenou, mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou používají ustálené výrazy v angličtině (annual leave, maternity leave, parental leave), němčině (Jahresurlaub, Mutterschaftsurlaub, Elternurlaub) či francouzštině (congé annual, congé de maternité, congé de parental).

„Domnívám se, že některé resorty z principu odmítají cokoliv, co se týká poslaneckých návrhů, které do Poslanecké sněmovny jdou. Toto je opravdu symbol a politika je o symbolech‚“ zareagoval pro Blesk Zprávy na odmítavá stanoviska resortů Juchelka.

„Pokud mají úředníci, kteří tyto výtky dávají, pocit, že se v populaci říká, že jde o dovolenou, ať se zeptají žen, které si myslí, že to žádná dovolená není a třeba pak i při hledání práce pak narážejí na to, že když mají v kolonce napsáno ‚mateřská dovolená‘, tak se na ně třeba ti, kteří by je měli zaměstnat, dívají trošičku jinak,“ dodává Juchelka, který prý ale nezapomíná přitom ani na otcovskou dovolenou - ani ta dle něj stejně jako mateřská zkrátka dovolenou není.

flora ( 23. července 2018 07:46 )

Přesně tak. "Dovolená" je placené a omluvené volno ze zaměstnání. Ovšem je fakt, že řada rodičů nikdy nepracovala a pracovat nebude. Tam je pak trochu problém s pojmenování "dovolená", to chápu . Tuhle Juchelkovic blbost už tady prosazují podruhé. Navíc výchova a starost o dítě nezahrnuje jen péči. "Výchova" to je hodně široký pojem a Juchelka by měl měl určitě problém tam vše natěsnat.

agfor ( 22. července 2018 17:19 )

Názorný příklad toho, co poslanečtí darmožrouti za nám ukradené peníze řeší.

ollina ( 22. července 2018 14:14 )

Je krásné vědět, že naši zákonodárci nezahálí

Greta ( 22. července 2018 14:12 )

Paní sores, dostáváte zato že nejste v práci ale doma peníze nebo vám stát nic nedá že jste si pořídila děti? Pleny papírově pračka vybere to ostatní, myčka umyje a až budete chodit do práce tak to budete i tak muset zvládnout ikdyž děti trochu odrostou, divím se jak jste pohodlná, zeptejte se vaši babičky jak ta to dělala a kolik dostala od státu.

ischi ( 22. července 2018 13:25 )

Jsem žena a pro mě to dovolená byla, byl to nesmysluplněji strávený čas v mém životě. Byla jsem doma se třemi dětmi celkem něco málo přes šest let. Navíc je to jen název a každému se pod ním vybaví to co osobně prožil, myslím netřeba název měnit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa