Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrah Češky Lenky (†36) je nesvéprávný. Trestu unikl, čeká ho doživotní léčba

Autor: Mii - 
20. července 2018
14:10

Egypťan Abdar Rahmán Šaabán abú Kúr, který loni v červenci pobodal v egyptské Hurghadě dvě Němky a Češku Lenku (†36), která následně zraněním podlehla, nebude souzen. Muž podle egyptských úřadů není schopen se soudu účastnit, jelikož není svéprávný. Úřady mu nařídily doživotní ústavní péči a minimálně od dubna se nachází v psychiatrické léčebně. Kvůli případu se v pátek sešel zástupce českého ministerstva zahraničí s egyptskou stranou, uvedla mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Že Egypťan není svéprávný, informovala Blesk Zprávy už před třemi měsíci česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová. A už tehdy podle ní existovalo rozhodnutí úřadů, že Abdar Rahmán Šaabán abú Kúr je psychicky nemocný, tudíž se nemůže účastnit soudního procesu.

Mluvčí Irena Valentová v pátek pro Lidovky.cz potvrdila, že muž bude do konce života umístěn pod dohled lékařů, takže žádný soud se skutečně konat nebude. „Podle zatím neoficiálního sdělení egyptské strany byl útočník shledán nesvéprávným. Nemůže tedy být souzen, ale byla mu nařízena doživotní ústavní léčba,“ uvedla Valentová.

Zástupce českého ministerstva zahraničí se kvůli záležitosti sešel v Černínském paláci s egyptskou stranou. A tématem bylo i odškodnění, které rodina zavražděné Lenky stále nedostala. Egypt se této variantě brání, protože se domnívá, že by mohl vzniknout precedent pro podobné události.

Egypťané: Útočník je pro okolí nebezpečný

„Egyptský chargé d´affaires ... potvrdil, že lékařské zprávy, které byly vypracovány v rámci posudků na pachatele, indikují, že dotyčný trpí mozkovou dysfunkcí a měl by být proto prohlášen za nesvéprávného. Lékaři ho zároveň shledali nebezpečným pro své okolí,“ uvedla mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Útočník se nyní nachází v detenčním zařízení, kde setrvá do rozhodnutí soudu, který musí oficiálně potvrdit závěry z lékařských zpráv o útočníkově nesvéprávnosti a jeho duševním zdraví, zmínila mluvčí. „Podle vyjádření egyptského zástupce je vysoce pravděpodobné, že soud tyto závěry potvrdí a nařídí pachateli ústavní léčbu. V takovém případě by s ním nebylo následně zahájeno standardní trestní soudní líčení,“ dodala Lagronová.

V rámci schůzky nevyloučila egyptská strana možnost odškodnění, zmínila mluvčí ministerstva, její forma se nicméně bude odvíjet právě od rozhodnutí soudu o nesvéprávnosti útočníka.

Němci mají o psychickém narušení pochyby

K útoku v Hurghagě došlo loni 14. července. Egypťan vstoupil na pláž hotelového resortu a pobodal dvě německé turistky, které na místě zemřely. Zranil také další čtyři ženy, mezi nimiž byla Češka Lenka. Její zdravotní stav zprvu vypadal nadějně, komunikovala v nemocnici s příbuznými a jednalo se o jejím převozu do Česka. Pak se ale její zdravotní stav rapidně zhoršil a zemřela. Důvodem bylo podle lékařů selhání orgánů.

Egypt útočníka zadržel a podrobil výslechu. Nakonec místní vyšetřovatelé dospěli k názoru, že muž trpí psychickými problémy a proto útočil. Německé úřady, které na místo také poslaly vyšetřovatele, se ovšem přiklání k názoru, že motiv útoků byl náboženský a útočník mohl jednat na zadání někoho jiného.

Německým vyšetřovatelům totiž jeden z údajných svědků tvrdil, že Egypťan vykřikoval, že do Egypta nemají cizinci a křesťané vůbec jezdit. Podle agentury Reuters byl pachatel stoupencem Islámského státu.

Video  Lenka (†36) zemřela. Pobodaná česká turistka v Egyptě podlehla svým zraněním  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

mandat ( 3. listopadu 2018 07:08 )

Aha, tak on chudak za nic nemuze,protoze mu to naridil allah,aby ty neciste zenske v plavkach zlikvidoval.Maji jinou mentalitu, ziji 1 000 let zpatky a moc dobre vedi,co delaji.A tak se moc tesime, az si nasi politici pospisi tyhle fanatiky natahat do CR.Mame se na co tesit.

luxardo ( 2. září 2018 10:45 )

Já bych řekla, že je zPrahy, tam se nachází nejvíc nesvéprávných a duševně zaostalých co pravidelně na náměstích vyhrožují a řvou urážky.

josefvyskoc ( 20. července 2018 14:33 )

to jsou chudaci ti egyptani . Je potreba je sestehovat do Evropy, aby se jim lepe zilo a neblaznili tolik, pak bude jiz pokoj !

rbwtrnava ( 20. července 2018 13:42 )

asi nejaka tajna dohoda medzi moslimami a napr. nemcami. Kazdy vraj neveriaceho bude nesvojpravny a unikne trestu, Uz vidim ako ho niekde v Egypte liecia

santikxauz ( 20. července 2018 11:17 )

Čekal snad někdo něco jiného,všichni islámisti jsou přece nesvéprávní.

Zobrazit celou diskusi