Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Černý scénář a těžké podmínky. Čeští hasiči promluvili o záchraně chlapců v Thajsku

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
19. července 2018
16:28

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ocenil dva hasiče, kteří byli přímo v Thajsku u záchrany mladých fotbalistů a jejich trenéra. David Kareš a Petr Vodička dostali plaketu ministra vnitra za dobrou reprezentaci České republiky při záchranné akci. Oba pak novinářům popsali detaily celé akce. Promluvili i o černém scénáři.

„Dnes jsem pozval oba dva pány, kteří reprezentovali Českou republiku při událostech v Thajsku. Vyslali jsme je na místo jako experty, aby zjistili, jak může Česká republika pomoci. Bezprostředně po příletu se zapojili do práce mezinárodního štábu a byli připraveni navrhnout účinnou pomoc,“ řekl při předávání plaket přímo na ministerstvu šéf vnitra Jan Hamáček.

„Díky Bohu ta pomoc, se kterou thajská strana počítala jako s variantou B, kdyby nevyšla ta záchranná akce, tak nebyla potřeba,“ dodal Hamáček.

Thajci podle ministra vnitra, pod kterého spadá také hasičský záchranný sbor, ocenili vysokou profesionalitu českých záchranářů, jejich nasazení i „ochotu České republiky systémově zasáhnout, pokud by bylo potřeba“.

Akce do 48 hodin

Původně oba hasiči s médii moc mluvit nechtěli, nakonec ale na řadu otázek odpověděli. Na sever Thajska k zaplavené jeskyni se prý vydali plni očekávání a také nervozity a podle svých slov byli připraveni na cokoliv. Hned po příletu a přepravě k jeskyni je čekalo seznámení s thajským guvernérem, který byl velitelem celé akce.

„Ta první myšlenka byla zjistit možnost nasazení velkokapacitních čerpadel, kterými disponuje Česká republika,“ popsal hlavní důvod cesty českých záchranářů David Kareš, jeden ze dvou vyslaných hasičů.  Pokud by nastal nějaký důvod, proč by nešla čerpadla vůbec nasadit, měli Češi zjistit případnou možnost další pomoci. Pokud by byla potřeba, byli by další čeští záchranáři i s další výbavou schopni být na místě do 48 hodin.

Skleněná plaketa ministra vnitra. Jan Hamáček (ČSSD) ocenil Petra Vondráčka a Petra Vodičku za práci v mezinárodním týmu, který zachránil 12 thajských fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené jeskyně. Skleněná plaketa ministra vnitra. Jan Hamáček (ČSSD) ocenil Petra Vondráčka a Petra Vodičku za práci v mezinárodním týmu, který zachránil 12 thajských fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené jeskyně. | Blesk:TONDA TRAN

„Nakonec resumé bylo, že budeme zajišťovat odčerpávání vody na vzdálenost 1500 až tři tisíce metrů pomocí malých, přenosných kalových elektrických čerpadel, které umožňují kaskádovité čerpání,“ popsal konkrétní zapojení do záchranné operace Petr Vodička, velitel záchranné čety pražského HZS. Největším problémem prý bylo vyřešit, jak dostat k čerpadlům dostatek elektřiny, která se po cestě ztrácela.

Černý scénář

Na místě byly podle Kareše těžké klimatické podmínky. „Podle mě snad 100% vlhkost,“ popsal pro představu.

„I z místních si podle mého nikdo nepřipouštěl, že by se to nepovedlo,“ dodal k celé záchranné misi.

„Když si uvědomíte, že byla potřeba jeskynního potápění, kalná voda, zúžené prostory, chlapci bez výcviku – to vše byl rizikový faktor. O tom riziku svědčí i to, že jeden z potápěčů při přípravné fázi té akce zahynul. Skutečně předevčírem vedoucí skupiny potápěčů přišel s tím, že počítali s úspěchem tak 60 %. Čili že by skutečně mohlo dojít k úmrtí i těch chlapců,“ potvrdil Kareš černý scénář, se kterým záchranáři počítali.

Více o záchranné akci i o možnosti nasazení speciální miniponorky se dozvíte přímo od oceněných záchranářů ve videu:

151515 ( 19. července 2018 18:36 )

Smutná šaškárna. S opravdu schopnými záchranáři se tito papaláši nebavili, nikde o tom nepadla zmínka. Univerzální socan nezklamal a potvrdil svoji zbytečnost. Chybí mi ještě ocenění pro premiéra za návrh ohledně čerpadel.

Zobrazit celou diskusi