Obrazy nejsou v rámech na zdech, ale netradičně visí v prostoru. Návštěvník tak může prozkoumat i zadní strany pláten, kam si občas Mucha napsal poznámku nebo načrtl skicu. Série obrazů zachycuje různé momenty ze slovanských pověstí i historie. Malíř na nich zachytil třeba výjev krajiny po bitvě na Vítkově nebo korunovaci srbského cara Štěpána Dušana východořímským císařem.

Patří k sobě

Alfons Mucha a Obecní dům patří podle autorů výstavy k sobě. „Spojení prostředí Obecního domu a Muchovy epopeje představuje důstojný příspěvek k významnému výročí existence našeho státu," uvedla Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hlavního města Prahy.

Prostory Obecního domu jsou spjaty jak se vznikem Československa, kdy zde byla 28. října 1918 vyhlášena samostatnost, tak s Alfonsem Muchou, který v secesní budově vyzdobil Primátorský salonek. Výstava potrvá do 13. ledna 2019. Zbylých devět pláten cyklu zůstává do konce roku na brněnském výstavišti, kde byla plátna součástí festivalu Re:publika 1918-2018.

Bude mít svou budovu

Definitivní »domov« by Slovanská epopej měla najít na Výstavišti v Praze 7 v nové budově, která bude součástí Lapidária.

Fotogalerie
15 fotografií