Město vede dlouhodobě spor s manželi Novákovými, kteří si stěžují na hluk z produkce na náměstí. Spor vygradoval v pondělí narušením koncertu amerického jazzmana Billa Frisella v rámci Jazzfestu. Patrně z bytu Novákových produkci narušila siréna! „Protestsong“ bude nejspíš řešit přestupková komise.

Soudy s Novákovými trvají už několik let. Manželům v minulosti vyhověly městský i krajský soud, dovolání města pak odmítl Nejvyšší soud i Ústavní soud. Brnu tak vznikla povinnost snížit hlučnost akcí.

Další akce bude v sobotu

Nyní se na krajský soud obrátili pořadatelé shromáždění nazvaného Hudbou proti násilí, které se má konat v sobotu. Městská část Brno-střed s ohledem na dřívější rozsudky navrhla, aby se akce nekonala na náměstí Svobody, ale na nedalekém Zelném trhu.

Krajský soud však rozhodnutí úřadu městské části zrušil. V rozhodnutí uvedl, že povinnost omezit hlučné akce vznikla městu Brnu dřívějšími rozsudky a vztahuje se na jím pořádané akce.

Podle soudu úřad může v nezbytně nutných případech stanovit podmínky konání shromáždění. Shromáždění však nesmí být podmíněno povolením orgánu veřejné zprávy.

Nesmí se omezit právo shromažďovací

Mluvčí soudu Eva Lásková řekla, že nelze na základě rozsudku vyneseného v sousedském sporu mezi konkrétními osobami paušálně omezovat základní lidská práva, jako je právo shromažďovací. „Krajský soud má za to, že k omezení práva shromažďovacího může dojít pouze v nezbytném případě,“ uvedla Lásková.

Podle tajemníka městské části Brno-střed Petra Štiky z rozhodnutí soudu vyplývá, že městská část nesmí zakazovat ani omezovat hudební produkce na náměstí Svobody.

„Soud zcela doslovně konstatuje, že koncerty v rámci shromáždění nesmí být nikým omezovány ani narušovány a neplatí na ně žádné hlukové limity,“ uvedl Štika.

VIDEO: Na náměstí Svobody v Brně se pořád něco děje. Hluk je tam prakticky nepřetržitě.

Video
Video se připravuje ...

Na náměstí Svobody v Brně se pořád něco děje. Hluk je tam prakticky nepřetržitě. Markéta Malá