Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Malá nevyloučila konec ve Sněmovně. Prozradila i to, jak na skandál reagovala dcera

Autor: Jakub Veinlich - 
20. července 2018
05:00

Po třinácti dnech na ministerstvu spravedlnosti si Taťána Malá (ANO) zvyká opět na život řadové poslankyně. V druhé části rozhovoru pro Blesk Zprávy nevyloučila, že by ze Sněmovny mohla i odejít. Poté, co musela skončit kvůli podezření z opisování v bakalářské a diplomové práci, se chce podle svých slov věnovat opět víc rodině. Je zároveň i náměstkyní jihomoravského hejtmana. V rozhovoru také popsala, jak se jí žilo s ochrankou v zádech i jak komentovala její problémy dospívající dcera.

Jak vám je, pár dnů poté, co jste opět jen řadovou poslankyní?

Lhala bych, kdybych řekla, že se cítím odpočatě. Ten tlak byl opravdu neuvěřitelný a jsem vyčerpaná, ale myslím, že mám dobrou regenerační schopnost, takže ty síly snad naberu rychle a teď přemýšlím, co bude dál.

A co bude dál?

To uvidíme. Zůstávám poslankyní, jsem náměstkyní hejtmana v Jihomoravském kraji, takže té práce mám poměrně hodně, ale samozřejmě musím se teď také věnovat rodině, kterou jsem teď poměrně dlouhou dobu zanedbávala – to musím dát do pořádku, protože to rodině dlužím. A taky se musím intenzivně věnovat práci na kraji, která šla na pár týdnů trošku bokem, protože jsem se musela připravovat na práci na ministerstvu. To, co bude dál v té vzdálenější budoucnosti, to přinese život.

Vím, že jste na kraji řešili vaši pozici náměstkyně hejtmana, tou tedy zůstáváte dál, budete dál také poslankyní?

Teď v tuto chvíli ve Sněmovně zůstanu. Uvidím, jak to bude dál. Musím si teď všechny věci probrat z osobního pohledu. Ta práce se dá zvládat, kolegové z koalice k mé práci nemají žádné výtky, ale spíš je to o nějakých osobních postojích a osobním životě. To jsou věci, které si budu muset zvážit v klidu, až opadnou všechny emoce. Zatím jsou ale obě funkce výhodné. Tím, že sedím i v Poslanecké sněmovně, znamená, že mohu posloužit jako spojka mezi Prahou a Jihomoravským krajem. Můžu se potkávat s jednotlivými ministry. S ministrem dopravy Danem Ťokem jsem mohla například probrat situaci okolo brněnského hlavního nádraží.

Tedy nevylučujete, že až přijedete do Prahy v září po sněmovních prázdninách, kdy budete odpočatá, vystoupíte s rozhodnutím, že rezignujete na post poslankyně?

To se nedá předvídat. Ta práce mě baví tady i na kraji. Myslím, že mám co přinést, ale jak říkám, jsou to teď především osobní důvody, pro které si budu muset zvážit, co chci dál dělat a jestli se chci věnovat tak úplně té práci jako dosud, protože jsem skutečně pracovala úplně naplno a na tu rodinu mi času opravdu moc nezbývalo. Myslím, že tím dost trpěl nejen manžel, ale i děti. Teď si to chci prostě zvážit.

Budete se chtít vrátit do ústavněprávního výboru a mandátového a imunitního výboru, ve kterých jste byla ještě před tím, než jste na 13 dní nastoupila na ministerstvo?

Oba mandáty ve výborech mi zanikly nástupem na ministerstvo, ale chtěla bych se tam vrátit. To ještě ale budu řešit s panem Faltýnkem jako předsedou poslaneckého klubu.

Jak vám propíraní vašich prací zasáhlo do rodiny?

V rodině jsem měla obrovskou podporu. Manžel, ačkoli to se mnou nemá úplně lehké, mi byl podporou. Nejstarší dcera přišla a řekla: Mami, určitě je to pravda, viď? Jako všechno co se píše. :-) Tak jsme to spíš odlehčily, protože je to puberťačka. Ale podržela mě, když mi řekla, že mě zná 16 let a nebude si dělat obrázek z toho, co o mně čte. Menší děti to ještě tolik nevnímají. Podpora přišla jak ze široké rodiny, tak i ze strany kamarádů. Tohle jsou situace, kdy člověk zjistí, kdo je fakt kamarád a kdo je naopak pijavice.

13 dní jste měla jako ministryně spravedlnosti také ochranku. Jak se vám s ní žilo?

To byl velký zásah do soukromí. I když ti pánové byli fakt profíci a byli lidsky moc fajn a dělali vše pro to, aby ten zásah do běžného života byl co nejmenší, ale zásah to byl. Představa, že takto žije člověk čtyři roky, to by nebylo asi moc komfortní.

Mluvíte o ochrance v minulém čase. To znamená, že už ji nemáte?

Ne. Ani jsem o to nežádala. Hned jak jsem rezignovala, tak jsem řekla, že se zvládnu dopravit do Brna sama, že už není potřeba…

Takže už ani ministerské auto nemáte?

Ne, vůbec ne. A myslím si dokonce, že u ministra, který je ve funkci tak krátkou dobu, ta lhůta bude kratší než běžné tři měsíce.  Ale vůbec jsem si to nezjišťovala – nebojím se vyjít mezi lidi.  

Vrátíte se k podnikání?

To jsou předčasné úvahy. Teď v nejbližší době určitě ne. Ve firmách jsem byla jen historicky. Aktivně jsem se tam na ničem nepodílela, to je věc mého manžela a ten v tom určitě pokračovat bude.

santusof ( 22. července 2018 17:41 )

a dokavad hrabe ze všech stran , tak si na rodinu nevzpomene, ale když do těch jakožekoulí dostane, najednou si i vzpomněla, že rodila, ale nám slzička nekape, nenažraná bez skrupulí, co by neměla na kamery problém lhát až do bruselu, to jsou ti všehoschopní

santusof ( 22. července 2018 17:37 )

přesně tak to bude

dostojevskij ( 20. července 2018 16:25 )

Chce to ignorovat volby!!! Úřednická vláda by nám stačila!!!!a teď mají volno!!! Začalo to křišťálovým Grosem...., čím to skončí???? HANBA!!!! mimochodem...to si ještě Krejčíř stěžuje na kriminál - no to je fakt hnus, kdo zaplatí proces s Rathem???...ale na nemocné děti nejsou peníze!!!....viz: článek o sražené holčičce..

11karel11 ( 20. července 2018 15:20 )

Podvodnice je poslankyně a schvaluje zákony, podvodnice je náměstkyně hejtmana. Podvodníci na významných místech. Lidé , jak dlouho si to necháme líbit, aby nám vládli lháři, zloději a podvodníci. Toto je ta demokracie?

lalia ( 20. července 2018 13:59 )

Pane jo,ta má funkcí,jen když finance tečou.Jistě ještě něco přibere.Je přechytralá a všechno umí obkecat.Taková do politiky nepatří.Takových politiků máme dost.Nic se nestane,když odejde s politiky úplně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa