Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čechům se za igelitky platit nechce, zájem klesl o miliony. Raději si nosí vlastní tašky

Autor: bud - 
19. července 2018
06:15

Od začátku letošního roku platí plošný zákaz vydávání bezplatných igelitových tašek v obchodech. Nově je potřeba za každý kus uhradit drobný poplatek. Do toho se ale Čechům, kteří dříve spotřebovali až 300 igelitek ročně, příliš nechce. Mnohem častěji si tak z domu nosí tašky vlastní nebo sáhnou po alternativě. Potvrzuje to většina obchodních řetězců, které Blesk Zprávy oslovily. Některé dokonce igelitky zrušily. Protesty a násilí, které po zákazu zaznamenaly třeba obchody v Austrálii, se tady ale nekonaly.

Podobný zákaz vydávat bezplatně igelitky začal nedávno platit také v Austrálii, v případě některých tamních obyvatel se ale nesetkal s příliš nadšeným přijetím. BBC zaznamenala několik případů, kdy obsluha v obchodech čelila sprostým nadávkám. Jeden ze zákazníků supermarketu Woolworths dokonce kvůli tomu, že nedostal tašku zadarmo, na pokladní zaútočil a chytil ji pod krkem.

Češi naproti tomu zákaz pytlíků přijali spíše s chladnou hlavou a buď si nosí vlastní tašky, nebo „igelitky“ kupují. Například řetězec Globus dříve igelitové tašky nabízel bezplatně a každý rok jich rozdal přes 40 milionů. Když se potom za tašku začala platit jedna koruna, počet zájemců razantně ubyl. „V posledních letech počet prodaných tašek několikanásobně klesl,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí Petra Hobíková.

„Zákazníci dříve považovali tyto tašky za přirozenou součást servisu, v posledních letech ale přibývá těch, kteří dávají spíše přednost taškám pro opakované použití nebo si nosí vlastní tašky,“ dodala Hobíková.

Vlastní tašky jsou v módě

Podobnou zkušenost mají i další obchody. Třeba Lidl zrušil bezplatné tašky už v roce 2017. „Po našem zrušení prodeje igelitových tašek se alternativních variant prodalo za rok 2017 daleko méně než tašek igelitových v předcházejících letech, což považujeme za pozitivní trend. Zaznamenali jsme také, že si zákazníci začali častěji nosit své vlastní tašky,“ uvedla mluvčí Lidlu Zuzana Holá s tím, že dříve jich za rok rozdali 26 milionů. Nyní jsou už v nabídce jen zpoplatněné alternativy (permanentní taška, bavlněná taška, termotaška aj.), o které je zájem výrazně nižší. Běžnou igelitku tu nenajdete.

Větší část obchodů měla igelitové tašky zpoplatněné už před začátkem roku. A všechny zaznamenaly výrazně snížený zájem zákazníků. Například v Albertu se za tašky ovšem platí už osm let. „Zpoplatnění snížilo spotřebu běžných igelitových tašek přibližně o dvě třetiny,“ uvedla mluvčí Albertu Barbora Vanko s tím, že zákazníkům kromě igelitových tašek nabízí také recyklovatelné papírové tašky.

Papír spíše „netáhne“ 

Obchody Billa nebo Kaufland mají placené tašky už více let a nedokážou tedy vliv evropského zákazu posoudit. Podle mluvčí řetězce je ale zřejmý třeba menší zájem o papírové tašky. „Za rok prodáme miliony kusů igelitových i papírových nákupních tašek, nicméně naší prioritou je směřovat naše zákazníky k větší odpovědnosti k životnímu prostředí a používat spíše papírové nákupní tašky, které vyrábíme z recyklovaného papíru. Chování zákazníků v tomto směru se prozatím příliš nezměnilo,“ uvedla Dana Bratánková za Billu.

V Kauflandu si obecně myslí, že klesající zájem o igelitky nemá na svědomí cena, ale spíše osvěta a stále stoupající ekologické smýšlení ve společnosti.

Redakce Blesk Zpráv oslovila i další obchodní řetězce a ptala se jich, jak se zákaz bezplatných igelitek promítl do jejich spotřeby, případně zda je stále nabízejí. Odpovědi ale v termínu nedorazily.

Zpoplatněny musí být momentálně všechny igelitové tašky bez ohledu na velikost. Výjimku představují velmi lehké plastové „odnosné“ tašky o tloušťce stěny do 15 mikronů, tedy sáčky, které jsou poskytovány jako prodejní obal pro volné potraviny, například pečivo nebo zeleninu. Obchodníci musí igelitky zpoplatnit nikoli jen symbolicky, ale účtovaná cena musí prokazatelně pokrýt jejich náklady. Doposud se podle provedených průzkumů každý rok spotřebovalo v průměru až 300 tašek na jednoho Čecha.

Video  EU chce zakázat uchošťoury, ekolog souhlasí: „Plasty jsou v pivu i medu!“  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

djaba ( 19. července 2018 23:23 )

V roce 1985 jsem igelitku nepotřeboval .Nákup v Cíli jsem obratně odnesl v síťovce .Máslo , cukr, salám a rybí salát , to vše za celodenní šichtu v naší kolbence .Je mi zle , jak nás komouši nevykořisťovali a my čochtali na směnu za pár šupů .Dnes , kdybych nejel autem , kolegové se mi vysmějí .

fjdksla ( 19. července 2018 07:20 )

Proč radši nepíšete Češi se chovají ekologicky? Jenže proč byste chválili, když můžete pohanět, že?

jonn ( 19. července 2018 07:19 )

To dělají furt , tak to budem psát do článku nad ním .

Taurus70 ( 19. července 2018 07:09 )

 Zajimalo by mne proc u clanku o Cikanech neni diskuse,je to horsi jak za bolsevika,to nam jako opravdu chcete urcovat co si myslet,k cemu se vyjadrovat a k cemu ne?👿

Zobrazit celou diskusi