Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potřebujete brýle? Tyto vitaminy vám pomohou ochránit zrak

23. července 2018 | 06:00

Čím jste starší, tím větší potřebuje váš zrak podporu. Pravidelně odpočívejte, ale vyzkoušejte i speciální doplňky stravy, které vašemu zraku mohou pomoci. Jaké vitaminy se doporučují?

Doplňky stravy chrání oči před poškozováním volnými radikály, navíc jsou prevencí takzvané makulární degenerace. Toto onemocnění je nejčastější příčinou ztráty zraku ve vyspělých zemích. Čím tedy oči správně krmit?

„Pro podporu zraku se používají doplňky stravy obsahující lutein a zeaxantin, dále zinek, selen a vitaminy C, E a A. Ty vám oči chrání před oxidativním stresem. Osvědčily se i omeganenasycené mastné kyseliny a výtažky z borůvek,“ vysvětluje Andrea Štenclová z lékárny Alphega Vítkov. Lidé pak nejčastěji kupují Ocutein, Ocuvite, Lutamax a Avilut, tradiční Ostrovidky a Betavid právě s výtažky z borůvek. 

Lutein a zeaxantin 

Hrají klíčovou roli v ochraně sítnice před volnými radikály. Najdete je zejména ve špenátu, kapustě, petrželi a pistáciích, ale také třeba v zeleném hrášku, ve žloutku nebo červených hroznech.

Vitamin A 

Oči tenhle vitamin potřebují, aby netrpěly na záněty spojivek a nezvyšovalo se riziko poškození sítnice, což může vést k šerosleposti. Nejbohatšími zdroji vitaminu A jsou játra, žloutky, rybí tuk a mléčné výrobky. 

Jaké další vitaminy jsou vhodné pro váš zrak, se dozvíte v červencovém čísle Blesk zdraví, které koupíte na stáncích za pouhých 25 korun!

5058840:gallery:true:true

Video se připravuje ...