Stav domu ve svažité zahradě plné vzrostlých stromů je přitom přímou obžalobou přístupu města k svěřenému majetku. Všechny politické garnitury nechaly vilu zchátrat až do stavu, kdy hygienikům nezbylo, než ji v roce 2012 po několika odkladech nechat zavřít. A tak se před šesti lety musely spakovat tři třídy spokojených dětí i s učitelkami.

Boji rodičů o zachování školky pro padesát dětí se totiž radnice Brno-sever i magistrát, před deseti lety ovládané shodně souručenstvím ČSSD-ODS-KDU ČSL, nepokrytě vysmály.

Nic nepomohlo, když sami rodiče předložili radnici plán na rekonstrukci rozpadající se budovy. Vypracovali ji po večerech bez nároku na honorář profesionální architekti, kteří měli ve školce tehdy děti. Radnice Brna-sever ovšem vyčíslila náklady na opravy na 80 milionů korun, tedy desetkrát více, než činil záchranný projekt rodičů. Magistrát pak podle očekávání takovou sumu smetl ze stolu. A bylo "vymalováno". Spokojené děti i s učitelkami se musely pakovat.

Městská rada nyní, po letech odkladů, pověřila Muzeum města Brna, aby zpracovalo žádost o peníze z norských fondů, díky nimž by bylo možné rekonstrukci částečně zaplatit.

V minulém období bylo možné získat až 1,2 milionu eur (asi 30 milionů korun). Podmínky letošní výzvy budou zveřejněny na podzim. Zhruba 80 milionů by měla stát rekonstrukce a 20 milionů vybavení.

Arnoldova vila je v majetku města, ve správě ji má městská část Brno-sever. Z města dostala 10 milionů na pořízení projektové dokumentace k rekonstrukci. „Jsem ráda, že městská část iniciovala záchranu a obnovu Arnoldovy vily, která je už delší dobu nevyužitá a zbytečně chátrá. Pokud příští rok uspějeme s žádostí o norské fondy, můžeme začít s rekonstrukcí,“ řekla místostarostka obvodu Brno-sever Miriam Kolářová (KDU-ČSL).

Podle ní může v budoucnu vzniknout celek tří vedle stojících vil, a to Tugendhat, Löw-Beer a Arnoldovy vily. V Arnoldově by pak podle  náměstka Hladíka mohlo vzniknout Centrum dialogu pro poznávání česko-německo-židovské historie, badatelské zázemí nebo expozice věnovaná brněnskému stavitelství.

 Cenná památka, která chátrá

Arnoldova vila je secesní stavbou z roku 1862. Stojí v nejstarší brněnské vilové zástavbě v Černých Polích u parku Lužánky a je na seznamu nejohroženějších památek Česka. Manželé Arnoldovi ji vlastnili 21 let a poté ji prodali, střídali se v ní různí vlastníci.

Pokud se podaří vilu opravit, bude už pátou zrekonstruovanou z doby druhé poloviny 19. století a první třetiny 20. století. Lidé už mohou v Brně vidět architektonicky cenné vily Tugendhat, Löw-Beer, Stiassni a Jurkovičovu vilu.

VIDEO: Vila Tugendhat měla štěstí na zdařilou rekonstrukci a je jednou z perel nejen brněnské architektury.

Video
Video se připravuje ...

Vila Tugendhat z dronu David Malík, Matěj Šrám

Fotogalerie
12 fotografií