„Musíme se smířit s tím, že prostě bude pršet. Bude nám ale krásně, pokud si dovolíme si festival užít,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová a dodala: „Těším se na vzrušující festival. Na nevídaná setkání a propojení, protože déšť lidi spojuje. Vytváří věci, které bychom jinak nenaplánovali. Ten nahoře to určitě zaranžuje dobře. V pátek a v sobotu zase budeme mít velkou oslavu slunce. Osobně se těším snad jako nikdy předtím.

Organizátoři se na deštivé počasí připravují. „Sledujeme vývoj srážek. Pokud déšť bude silnější, jsme ve spojení s hasiči, aby odčerpali vodu z nejpostiženějších míst,“ řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Plochy, které by se mohly rozbahnit, se podle něj nouzově překrývají paletami či gumovými podlahami. „Areál Dolních Vítkovic je na takové počasí dobře připravený. Je zde hodně zpevněných ploch,“ dodal.

Letos je větší brána

Festival své brány otevřel ve středu v poledne. Pořadatelé festivalu letos výrazně zvětšili vstupní prostor do areálu. Loni se totiž v první den festivalu tvořily u vstupu velké fronty, odbavovací systém u hlavní brány zkolaboval a část návštěvníků nestihla některá vystoupení.

Návštěvníci měli nově také možnost vyměnit si vstupenky za festivalové pásky několik dní předem i jinde než v Ostravě.

Vystoupí Dyk i Pharrell Williams

Festival zahájí obnovená premiéra Mše Leonarda Bernsteina s Vojtěchem Dykem. Uvedena bude v Multifunkční aule Gong hned dvakrát. Dyk pak na festivalu vystoupí i s kapelou B-Side Band.

Festival, jehož návštěvnost se pohybuje kolem 50 tisíc lidí, zatím není vyprodaný. K dispozici jsou jednodenní i čtyřdenní vstupenky. Ceny jsou 2100 respektive 3100 Kč.

V industriálním areálu Dolních Vítkovic nabídne festival na 21 venkovních i krytých scénách přes 350 programových bodů - koncertů, divadel, workshopů, diskusí, filmů i výtvarných akcí.

Jednou z největších hvězd bude kapela N.E.R.D. nabízející kombinaci hip hopu, funky, rocku, R&B a elektroniky. Z jejích členů nejvíce poutá pozornost zpěvák a producent Pharrell Williams.

VIDEO: Loni festival pro změnu sužovala velká horka. 

Video
Video se připravuje ...

Návštěvníci uvítali přítomnost hasičských vozů, které je osvěžovaly studenou vodou... Soňa Molatová

Fotogalerie
22 fotografií

Více zpráv z Colours of Ostrava najdete ZDE