Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Oběť novičoku si „voňavku smrti“ stříkla na obě zápěstí. Lahvička páchla po čpavku

Autor: Darina Jíchová - 
18. července 2018
12:55

Charlie Rowley (45) přidal další detaily o tom, jak se jeho přítelkyně Dawn Sturgessová (†44) otrávila novičokem. Látku, kterou měli za zbytek nějakého parfému, nastříkala na obě zápěstí. Rowley rovněž uvedl, že se z lahvičky vinul zápach připomínající amoniak. S tiskem se o tyto informace podělil Rowleyho starší bratr Matthew, napsal deník Daily Mail.

Pár zkolaboval 30. června, Rowley se stále nachází v nemocnici, jeho stav je podle lékařů vážný, ale stabilizovaný. Sturgessová 8. července na následky otravy zemřela, Rowley o dva dny později nabyl vědomí. Při telefonátu s bratrem Matthew vypověděl, co si z osudného dne pamatuje. „Charlie mi řekl, že se Dawn nastříkala na zápěstí, místo vůně ale cítil něco jako amoniak,“ uvedl Matthew.

Parfémová lahvička ze Salisbury

Vyšetřovatelé věří, že dvojice objevila pozůstatky jedu, který byl použit 4. března v Salisbury při otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (67) a jeho dcery Juliji. Oba upadli do kómatu, lékařům se je naštěstí podařilo zachránit. Nyní se otec s dcerou nachází na bezpečném místě. Britové z útoku viní Rusko, to obvinění popírá.

Rowley si nepamatuje, kde přesně našel parfémovou lahvičku, bylo to však někde poblíž salisburského centra, tedy místa, kde zkolabovali Skripalovi. „Charlie řekl, že si vybavuje, jak se Dawn nastříkala, divný zápach a pak už nic zvláštního,“ sdělil tisku Matthew. „Zatím není jasné, jestli i on přišel s látkou do přímého kontaktu, nebo zda se mu udělalo špatně poté, co se dotknul Dawn.“

Rowley si postupně vybavuje detaily

Lékaři se domnívají, že nervová látka poškodila Rowleyho paměť, proto se mu vše vybavuje jen útržkovitě. „Ptal jsem se ho, kde lahvičku našli. Jestli to bylo v parku v Salisbury, ale nebyl mi to schopný říct. Každý den si ale pamatuje další detaily,“ vysvětlil Matthew.

„Truchlí, je rozrušený a naštvaný, zpráva o smrti Dawn ho hluboce zasáhla,“ popsal Matthew duševní stav bratra. „Pomalu se mu vrací síla, při vědomí už vydrží několik hodin a je schopný komunikovat v celých větách. Pokoušel jsem se ho nějak konejšit, chci, aby se co nejdříve uzdravil. Vyšetřovatelé jednají o tom, zda Charlieho nepřevezou do bezpečí, jako to udělali se Skripalovými,“ oznámil Matthew.

Identifikace podezřelých

Protiteroristická jednotka lahvičku se stopami novičoku zajistila v Rowleyho bytu v Amesbury. V Salisbury zahradili místo, kde si myslí, že pár jed našel. Podle zdroje blízkého vyšetřování má policie záznam z bezpečnostních kamer, na němž jsou vidět osoby s vazbami na Kreml, které by mohly stát za otravou. Zdroj dodal, že budou brzo schopni identifikovat podezřelé.

Taurus70 ( 18. července 2018 22:21 )

 Zitra urcite vyjde volne pokracovani v Britskych listech,co tam se clovek nedozvi😂😂😂😂😂

CAVESMAN ( 18. července 2018 13:39 )

není oběť,ale vražedkyně -nevím co se řeší

ivoadler ( 18. července 2018 13:10 )

Tak přece jen ti Rusové! Já jsem si říkal, že bez nich by se to neobešlo.

Velemak ( 18. července 2018 13:07 )

Já již vím, kde "lahvičku" sebrali. OSOBNĚ jim ji dovezl Putin!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi