Stovky nových stromů, parkování pro auta, bezbariérové přístupy na zastávky nebo bezpečnější přechody pro chodce. To je výčet některých úprav, které mají dle projektu, na kterém se podílel i Institut plánování a rozvoje (IPR) nebo radnice Prahy 7, v budoucích letech zvelebit výše zmiňované ulice takzvaného Letenského kříže.

Zdánlivě přínosný projekt však dnes narazil, když došlo na jeho projednávání v rámci nejužšího pražského vedení. Materiál podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Trojkoalice/SZ) nebyl odsouhlasen, protože ho nepodpořila část radních. „Jelikož ale nebyly vzneseny žádné věcné námitky, návrh předložím na příštím projednávání znovu,“ dodala Kolínská směrem k dalšímu zasedání pražské rady, které je naplánované na úterý 7. srpna.

Praha 7: Je to schválnost

Výsledku jednání se podivují také na domácké Praze 7, kde se mají změny ve veřejném prostoru fyzicky odehrávat. „Projekt je dlouhodobě připravován a má všechno, co má městská ulice mít. To znamená stromy, místo pro auta, bezbariérové přístupy na zastávky. Domnívám se, že je to nějaká schválnost,“ uvedl starosta městské části Jan Čižinský (PRAHA 7 SOBĚ).

Takto by měla vypadat po rekonstrukci ulice Veletržní.
Autor: IPR Praha

Praha 7 se na vzniku projektu podílela zajišťováním podkladů a spoluprací s veřejností, která měla možnost celou akci připomínkovat. „Nevidím důvod na projektu cokoliv měnit,“ dodal Čižinský. Také náměstkyně Petra Kolínská potvrdila, že návrh bude v srpnu projednáván v totožném znění.

Náklady na zmiňovanou rozsáhlou úpravu Strossmayerova náměstí a okolních ulic odhaduje IPR na 762 milionů korun. Během následujících let má v lokalitě proběhnout rekonstrukce tramvajové tratě, inženýrských sítí i silnice. Zásah do veřejného prostoru si klade za cíl zlepšit prostupnost pro chodce a cyklisty, upřednostnit se má veřejná doprava. Termín realizace se odhaduje na rok 2022.

Fotogalerie
11 fotografií