Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ministr Krčál ve vládě končí. Neustál skandál s opisováním bakalářky

Autor: ČTK, vei - 
17. července 2018
15:05

Šéf resortu práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) končí ve funkci ministra. Neustál kauzu s opisováním své bakalářské práce. Ministryně spravedlnosti Taťána Malá se poroučela kvůli údajnému plagiátorství z vlády po třinácti dnech. Jen o pár dní později upozornily Seznam Zprávy na problém v práci ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála za ČSSD.

„Na jejím vypracování jsem strávil mnoho času, připouštím ale, že v jejím obsahu mohlo dojít k pochybení,“ začal Petr Krčál své poslední prohlášení v roli ministra práce a sociálních věcí, když se vyjadřoval k pochybnostem ve své bakalářské práci.

„Za standardní politické situace bych je nepovažoval za tolik zásadní, aby ohrozily mé postavení ministra práce a sociálních věcí. Ovšem vzhledem k současné politické situaci a vzhledem k tomu, jakou dalo práci následně sestavování vlády s důvěrou, nechci být zátěží jak pro vládu, tak i pro sociální demokracii,“ dodal Krčál. V tu chvíli už bylo jasné, že s jeho vládním angažmá je konec. 

Ve svém krátkém prohlášení ministr také dodal, že nechce, aby stávající situace zatěžovala jeho rodinu a podepsala se na jeho zdravotním stavu. „Protože jsem se v minulosti léčil a prodělal těžké onkologické onemocnění, které bylo také spojeno se stresem,“ dodal.

Krčál o týden překonal Malou

„Ze všech těchto důvodů jsem dnes nabídl předsedovi naší strany Honzovi Hamáčkovi svoji rezignaci a později podám i demisi člena vlády,“ zakončil Krčál své zásadní prohlášení. Ještě před tím, než poděkoval Hamáčkovi za důvěru, když ho vzal do týmu ministrů za ČSSD. 

Členem vlády byl Petr Krčál 20 dní – o týden déle než Taťána Malá, která nakonec musela odejít z podobného důvodu minulé úterý z pozice ministryně spravedlnosti. Jeho konec přišel jen pár hodin poté, co Seznam Zprávy přišly s informacemi, že i v jeho bakalářské práci jsou nejasnosti ve 14 procentech textu. Předseda ČSSD Jan Hamáček ocenil jeho rychlé rozhodnutí. 

„Jeho rozhodnutí respektuji a přijal jsem jeho nabídku rezignace,“ dodal Hamáček. Podle informací Blesk Zpráv bude Petr Krčál ještě na středečním zasedání vlády, která se sejde v osm hodin ráno. Až tam plánuje premiéru Andreji Babišovi (ANO) předat svou rezignaci.  

Hamáček už má náhradu

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček už začal situaci řešit. Ještě než Krčál ohlásil své odstoupení, spojil se s premiérem Babišem. „Informoval jsem jej o vývoji situace a současně jsem ho informoval, že do funkce ministryně práce a sociálních věcí budu navrhovat paní Janu Maláčovou, současnou ředitelku odboru rodinné politiky MPSV,“ oznámil Hamáček Krčálovu nástupkyni.

Do čela ministerstva se tak vrací v krátké době už třetí žena. V koaliční vládě Bohuslava Sobotky řídila úřad Michale Marksová, po ní se úřadu v menšinové vládě Andreje Babiše ujala Jaroslava Němcová.

„Jana Maláčová je odbornicí na tuto problematiku, je to členka sociální demokracie. Na ministerstvu práce a sociálních věcí působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi,“ představil Hamáček novou ministryni a tím mimořádný brífink v sídle ČSSD skončil. Novináři nedostali prostor pro žádné dotazy.

Babiš věří, že už nikdo neopisoval

„Rezignace pana Krčála byla jediným možným řešením, hlavně poté, co minulý týden za podobnou věc odstoupila paní Malá,“ uvítal rychlé vyřešení situace Andrej Babiš.

Premiér zároveň dodal, že výběr nástupce na ministerstvu práce a sociálních věcí nechá na ČSSD, které toto ministerstvo podle koaliční smlouvy patří. „Pokud tam přijde paní Maláčová, její studium v zahraničí bude určitě ve vládě plus,“ zhodnotil dosavadní studia možné budoucí ministryně Babiš.

Premiér doufá, že Krčál byl posledním ministrem, kterého dohnala jeho studia. „Zároveň doufám, že mají ostatní ministři své závěrečné práce v pořádku a už se nebude tato situace opakovat.“   

Maláčová bude ještě chvíli čekat

Jmenování Jany Maláčové podle informací Blesk Zpráv nebude dřív než v sobotu. Prezident chce její nominaci nejdříve probrat s premiérem. 

‪„V sobotu 21. 7. se v Lánech uskuteční jednání expertního týmu pana prezidenta k rozpočtu za účasti premiéra Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové. Po ukončení jednání bude pan prezident hovořit s panem premiérem o otázce ministerstva práce a sociálních věcí,“ napsal Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Portál Seznam Zprávy.cz v pondělí informoval, že v bakalářské práci Petra Krčála je mnoho stránek stejného textu, který dříve napsal jiný autor. 

Bakalářskou práci na téma Mládež a volný čas Krčál obhajoval v květnu 2007 na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Specializovaný program v práci nalezl podobnosti ve 14 procentech textu, napsal Seznam. Odhalené pasáže se týkaly zejména neocitovaných odstavců z odborných knih, které tak autor v práci nepřímo vydával za svoje vlastní formulace. Podobných, téměř shodných či zcela shodných pasáží je v Krčálově bakalářské práci ve skutečnosti mnohonásobně více, uvedl portál.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil dopředu řekl, že je třeba, aby se osvětlilo, zda Krčál část práce opsal. Pokud se to potvrdí, měl by odejít. „Měl by na to premiér reagovat, je to jeho tým,“ řekl Pospíšil. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek by kvůli aféře nevyvolával hlasování o nedůvěře vládě. Opisování je podle něj neetické a nepřijatelné, ale marginální například proti konfliktu zájmů či trestnímu stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), vysvětlil.

Předsedu Pirátů Ivana Bartoše udivila hlavně Babišova reakce, který v pondělí řekl, že je zvědav hlavně na to, zda bude reakce médií stejná jako u Malé. „Vzhledem k tomu, že vykrádá i opoziční návrhy zákonů a prezentuje je jako své, pro něj opisování diplomek asi problém není,“ napsal na Twitteru. Podle předsedy SPD Tomia Okamury by měl záležitost řešit premiér. „Má plnou zodpovědnost za to, s kým vládne. My jsme té vládě důvěru nedali, upozorňovali jsme, že to je nesourodý slepenec, kde jsou nedůvěryhodní lidé,“ řekl novinářům ve Sněmovně.

Malá minulý týden v pondělí skončila v čele ministerstva spravedlnosti po 13 dnech ve funkci, ještě před hlasováním Sněmovny o důvěře pro druhou Babišovu vládu. Výzvám k odstoupení z funkce Malá čelila poté, co se objevila podezření z opisování u jejích diplomových prací na Panevropské vysoké škole v Bratislavě a Mendelově univerzitě v Brně. Malá odmítla, že by úmyslně opisovala. Připustila, že mohla chybovat při používání citací. Celou věc označila za mediální kampaň.

Profil nové ministryně Jany Maláčové najdete ZDE

salto ( 18. července 2018 12:16 )

Kdyby si ten titul koupil a neopisoval, tak mu dnes nikdo nemůže říct ani popel

kristinn ( 18. července 2018 02:29 )

Uzemane, prečo by mal (-)??? Má 1000 % pravdu!

kristinn ( 18. července 2018 00:45 )

Podvod na podvod, čestnosť v pérdeli! Ťaháky v školách boli a zrejme aj budú. Tu ide však o úplne iné. Tzv. vysokých škôl, ako maku, pomaly v každom okresnom meste nejaká beží. A už to vidím, keď si štúdium platia študenti, koľko ich "neurobí". Za peniaze v Prahe dom, nielen nejaký cár papiera, ktorý však hodnotu má.Peniaze zmietli poctivosť a zadupali poriadne pod čiernu zem. Vďaka, úžasný demokrat - Vašíček Havlovie. To je ovocie stromov, ktoré si tajne, o to však výdatnejšie hnojil roky.Magistrov, inžinierov po revolúcii, ako nasserinkaných, o úrovni ich vzdelania by sa dalo riadne diskutovať. Treba otvoriť ďalší útvar "Pamäti národa" skúmať dôsledne. Možno dostihnú aj množstvo slávnych štbákov...

doktormediciny ( 17. července 2018 19:48 )

Hm no...Mladi lide daji dohromady nejake udaje, tomu se rika kompilace. Ösobne bych to nevidel tak cerne.

motyl8 ( 17. července 2018 19:27 )

Je na čase se taky zajímat o pravosti diplomky a bakalářské práce dalšího rádoby odborníka z ČSSD Milana Chovance.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa