Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Herman si VIP salonku na letišti užíval dráž než Šlechtová. Ta tam byla častěji

Autor: zst - 
17. července 2018
10:45

Osm ministrů vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) využívalo pražský letištní VIP salonek. Kritiku za všechny schytala ministryně Karla Šlechtová (za ANO), tehdy šéfka resortu místního rozvoje. Ta ho využila sice nejvíckrát, největší sumu ale platilo ministerstvo kultury za cesty Daniela Hermana (KDU-ČSL). Píše o tom úterní deník Právo.

Celkem 59 faktur během čtyř let za 577 tisíc korun. To je účet za využívání VIP salonku na pražském letišti za doby vládnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Podle deníku šly nejdražší faktury k proplacení na ministerstvo kultury, které v té době řídil Daniel Herman. Mělo jít o 181 100 korun.

To Šlechtová byla nejčastější návštěvnicí běžně nepřístupných prostor. Na svůj let čekala ve VIP zóně hned 27krát, zaplatila ale o 20 tisíc méně. Jednu z cest platila i za svou předchůdkyni Věru Jourovou, která byla krátce ministryní, než se stala eurokomisařkou.

Babiš salonek zkusil jenom jednou

Premiér Babiš (ANO) má přehled využívání salonku k dispozici. Nechal si ho zpracovat poté, co se Šlechtová musela bránit na jaře kritice. Obhajovala se tím, že nelétala business třídou, ale obyčejnou economy a využíváním VIP prostor jen šetřila čas během zahraničních cest. S Babišem se kvůli „rozhazovačnosti“ dostala do ostré pře. Premiér získaný seznam nakonec nezveřejnil, sám byl podle něj v salonku jen jednou a utratil necelé čtyři tisíce korun.

Jak často si podobný luxus dopřávali ministři první Babišovy vlády, která řídila zemi v demisi, tedy nástupcům Sobotkova kabinetu, se deníku získat nepodařilo.

Šetřila Válková i Chovanec

Naopak mezi spořivé státníky se zařadila ministryně spravedlnosti Helena Válková (za ANO), která služby na letišti využila pětkrát. A její resort platil 43 650 korun. Čtyři výjezdy Milana Chovance (ČSSD) vyšly pak ministerstvo vnitra na zhruba dvojnásobek. Jen dvakrát využil salonek také ministr zdravotnictví (Svatopluk Němeček a Miloslav Ludvík, oba z ČSSD), a to za 44 590,-. Polovinu pak vydalo ministerstvo školství.

Cena salonku je podle internetových stránek v návaznosti na předstih, s jakým je služba objednána, od 4400 do 6600 korun. Objednat lze odbavení zavazadel, all inclusive občerstvení i odvoz klienta až k letadlu.

Běžnými linkami procestovali Sobotkovi ministři podle Práva 16,8 milionu korun. Nejvíc se prodražila Michaela Marksová (ČSSD), ministryně práce. Nejaktivnější cestovatelka jen za rok 2016 platila 840 tisíc korun. O rok později ji předstihl Chovanec, který utratil o sto tisíc více.

Video  Ministr kultury Herman pracuje z ložnice: Do výhledu mu pověsili čínské vlaky. Provokace?  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

hanka666 ( 17. července 2018 14:14 )

Křestan Herman se nám nekřestansky prodražil. Prý žil do hadrového puče v zemljance, tak mu ten luxus přejme.

milan59 ( 17. července 2018 11:35 )

Celej herr Herman ať už jde do hermanova a pěšky !!!

Taurus70 ( 17. července 2018 11:20 )

 Soudruh Herman je bezcharakterni jedinec ktery bez obalu fabuluje kudy chodi a ani se nezacervena😈

jana999 ( 17. července 2018 11:18 )

a to si ještě předražil do své kapsy ten prasečák v letech, zrůda jedna

fotrpjotr ( 17. července 2018 11:04 )

To se to bralo z cizího,že Hermane,co taky čekat od lidovce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa