Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Svoboda pro mučené politické vězně. KLDR chystá k 70. výročí založení amnestii

Autor: ČTK, pk - 
16. července 2018
13:10

Severní Korea v pondělí oznámila, že u příležitosti nadcházejícího 70. výročí vzniku země vyhlásí všeobecnou amnestii. Opatření vstoupí v platnost 1. srpna. KLDR při významných výročích amnestuje v poslední době vězně pravidelně; naposledy se tak stalo v roce 2015.

Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že amnestie se bude týkat vězňů „usvědčených ze zločinů proti své zemi a svému lidu“. Kolik jich bude propuštěno, není jasné. Stát prý přijme praktická opatření, aby „pomohl propuštěným najít“ nový život a práci.

Výročí založení země oslaví Severní Korea 9. září. Předchozí příležitostí k amnestii bylo v roce 2015 v KLDR 70. výročí osvobození od japonské koloniální nadvlády, v roce 2012 to zase bylo 100. výročí narození zesnulého vůdce Kim Ir-sena a 70. výročí narození jeho syna a nástupce Kim Čong-ila, který je již také po smrti.

„Nejnovější amnestie bude vyhlášena díky politice vůdce Kim Čong-una, který klade důraz na blaho lidu,“ napsal nejvlivnější severokorejský list Rodong sinmun.

Převážně se jedná o politické vězně

Počet vězňů v severokorejských káznicích a vězeňských pracovních táborech není přesně znám, podle odhadů organizací pro lidská práva jich bude kolem 200 tisíc. Většina z nich je přitom zadržována z politických důvodů, nikoli za spáchané zločiny, píše agentura AFP. Mezi vězni je i mnoho žen a dětí.

Sexuální zneužívání a násilí na vězních 

Obsáhlá zpráva zveřejněná v roce 2014 vyšetřovacím výborem OSN uvádí, že řada obviněných je uvězněna bez soudního procesu, běžné je podle zprávy i bití a sexuální zneužívání vězňů.

Výbor odhadl, že „v posledních 50 letech zahynuly v severokorejských vězeňských táborech statisíce politických vězňů“. Systematické mučení a zabíjení odpůrců režimu je prý srovnatelné se zvěrstvy, které páchali nacisté. Pchjongjang tato tvrzení rezolutně popřel.

Zvláštní pověřenec OSN pro lidská práva v Severní Koreji Tomás Ojea Quintana před červnovým summitem USA-KLDR vyzval Severní Koreu, aby začala propouštět politické a další vězně.

Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi