Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Opilec a zloděj“ chystá na Babiše právníky. S komunisty to Kalousek „musel zahrát“

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
12. července 2018
13:50

Emoce cloumaly ve středu Poslaneckou sněmovnou. Jednání o důvěře vládě okořenili nejvíce věční sokové Andrej Babiš (ANO) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Exministři financí se do sebe pustili poté, co opozice v podstatě vyhnala premiéra ven mezi demonstranty. Ti na předsedu vlády hodili i několik lahví. Babiš se pak do předsedy poslanců TOP 09 pustil se slovy o zlodějích, opilcích i zabíjení. Kalousek chce omluvu a v rozhovoru pro Blesk Zprávy se také hájil proti nařčení, že v minulosti plánoval vládu s komunisty i on.

Jaké pocity ve Vás po včerejšku zůstaly?

Nebyl jsem rozčílen, to byl pan premiér. Je to historicky první komunistická vláda od svobodných voleb v roce 1990, což bude mít nepochybně velký dopad na situaci v zemi, protože komunisté jako vládní strana ve spolupráci s Pražským hradem budou velmi silnou Putinovou pátou kolonou a Rusko nepochybně posílí vliv v ČR.

V kombinaci s demonstranty jste včera dokázal rozpálit premiéra Babiše, že na Vás dokonce křičel ‚zloději zlodějská‘… Překvapil Vás ten emotivní výstup?

Už mě ani nepřekvapuje emotivními výstupy, je o něm známo, že má hysterické sklony. Ale on se dopustil několika nejen velmi hanlivých, ale především naprosto nepravdivých výroků, které nemohu přejít. Nezabíjel jsem lidi na padácích, jak se včera vyjádřil, to se mě asi dotklo nejvíc. Nezabíjel jsem lidi na padácích, nebyl jsem opilý, jak tvrdil a disponuji nezvratnými důkazy, že ta tvrzení byla nepravdivá. Pevně doufám, že to pan premiér nahlédne a že se omluví. 

5069622:full:true:true

(přepis části projevu Andreje Babiše z 11.7.2018: Já nevím, kolik má promile vožrala Kalousek dneska. Možná stejný promile jak oni venku. [...] Jo, je zase vožralej jak obyčejně. [...] Tenhle zloděj zlodějský (otáčí se na pana Kalouska a ukazuje na něj) mi nebude nic vyčítat. Mě estébáci terorizovali za to, že jsem nekupoval ze Sýrie fosfáty. A proč? (Mluví zvýšeným hlasem:) Protože jeho kámoš, jeho rodina, Háva tam prodával tanky! Osobní přítel rodiny Asada! (Potlesk poslanců ANO.) A jeho, on, který rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi ces padáky, tak když paní ministryně bývalá Šlechtová mluví o tých pavučinách, tak ta jeho firma eště tam stále dělá ty kšefty. Koho zastupuji? Ten švédský prototyp radaru? Nebo tu Augustu? Tak nechť přizná pan Kalousek, kde má ty firmy, kde má ty miliardy. On mi nebude tu navykládat o STB! Já jsem třikrát vyhrál soud! Zdroj: PSP ČR)

Původně jste říkal, že to chcete použít jako důkaz na výboru. Pak se objevila jiná informace. Jakou formou budete tedy žádat omluvu?

Půjdu podle občanského zákoníku. Atmosféra ve Sněmovně je zjitřená, jednání mandátového a imunitního výboru je politická záležitost a já politickou atmosféru ve Sněmovně už jitřit nechci. Tak to beru jako soukromoprávní spor a předám to svému právnímu zástupci.

Počítal jste s tím, že protesty přijdou tak brzy? Demonstranti se objevili před Sněmovnou, ještě nebylo ani po hlasování…

O tom jsem nepřemýšlel, zaregistroval jsem je, když přišli.

Možná se lidé ptají, zda nebyly ty hodiny projevů zbytečné, když jste věděli, že nikoho nepřesvědčíte?

Nemohou být zbytečné. Hlasování o důvěře vládě je jeden z nejdůležitějších bodů, který se může na plénu Sněmovny projednávat a každý poslanec se má samozřejmě právo vyjádřit. Představa, že vláda přijde, řekne si o důvěru a hlasuje se… Takhle by si to možná představoval pan premiér, ale takhle parlamentní demokracie nevypadá…

Jak podle Vás bude vypadat vláda Andreje Babiše s ČSSD?

To není vláda Andreje Babiše s ČSSD, to je především komunistická vláda. To bude znamenat velmi silnou změnu, obávám se, že zejména co se týče posilování vlivu Ruska do našeho každodenního života. Není to nic, co by mě těšilo. Vliv toho impéria, které nás desítky let okupovalo a které nás má pořád na jídelním lístku, jako oblast svého vlivu, to velmi posílí.

Andrej Babiš se včera oháněl článkem z roku 2006, kdy jste měl připustit toleranci vlády KDU-ČSL a ČSSD komunisty. V té době jste sám říkal, že to bylo těžké, ale správné rozhodnutí. Přesto jste včera tvrdil, že ani na vteřinu vláda s komunisty nehrozila. Neprotiřečí si to?

To opravdu ani na vteřinu nehrozilo. Na rozdíl od AB jsem nikdy s komunisty nejednal, jednal jsem s Jiřím Paroubkem a ty kroky nevedly ke komunistické vládě, ale k vládě Mirka Topolánka, kde jsem měl tu čest být ministrem financí. To je historický fakt.

Takže to byla jedna z možností, která ale nenastala?

Ani se o ní neuvažovalo. Jen bylo potřeba ji zahrát, aby došlo k zastírané velké koalici mezi ODS a ČSSD. Já odkazuji na otevřené zdroje, na vzpomínky Zdeňka Škromacha, který to popsal poměrně velmi přesně, jako jeden z aktérů těch jednání.

Když byste měl shrnout včerejšek jednou větou…

To se nedá shrnout do jedné věty. Došlo k velmi vážné věci. Máme komunistickou vládu.

Vadí vám víc komunisté, nebo Andrej Babiš v čele vlády?

Vadí mi samozřejmě, že je to vláda komunistická a vadí mi, že v čele vlády je trestně stíhaná osoba, která otevřeně opovrhuje parlamentní demokracií a principy právního státu.

halba ( 14. července 2018 14:06 )

Na techto demonstracich lze videt stale tytez lidi.Transparenty vzdy predem pripravene a dodany na misto konani.To nedelaji zadarmo.Kdo to plati?

centrum ( 13. července 2018 17:24 )

Na ty nejtéžší školy brali vždy bez přijímaček.

oltec ( 13. července 2018 09:15 )

možná jsi ten typ člověka kterému nevadí když ti bude někdo srát na hlavu dobře udělal pan Babiš že se ohradil a to že řekl jen pravdu o Kalouskovi je vidět a slyšet na záznamech jeho opilectví neřekl nic jiného než pravdu

oltec ( 13. července 2018 09:02 )

nevím proč se mě nezobrazují moje příspěvky není v nich nic hrubého ani vulgárního asi proto

oltec ( 13. července 2018 08:59 )

tenco

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa