Už popáté se sešli senioři ze všech krajů, aby se společně věnovali sportu. Senioři České republiky, někdejší Svaz důchodců, akci pořádali na půdě policejní akademie na Kamýku.

Mezi účastníky byla také čtyřiaosmdesátiletá vitální seniorka Libuše Papežová, která se na akci podívala už potřetí. „Člověk přijde mezi svoje lidi, každá organizace je odjinud. S některými lidmi se známe, těšíme se na ně, když přijdeme sportovat. Letos jsem už nechtěla jet, bolí mě všechno, celé tělo. Děvčata mě přesvědčila, abych jela, a tak jsem tady,“ uvedla s úsměvem Libuše Papežová, která žije v Plzni-Doubravce.

Nechala se přemluvit

Nejstarší účastnice tohoto ročníků sportovní akce je v důchodu od svých 55 let. Jednoho dne, když byla s manželem na zájezdu, ji úřednice přemlouvala, aby se stala členkou svazu, který obyvatele v důchodu sdružuje. „Já jsem nechtěla. Celý život jsem pracovala, počítala, dělala jsem faktury. Chtěla jsem si odpočinout. Hučela do mě ale tak dlouho, až jsem jí slíbila, že to zkusím. A teď už 18 let dělám předsedkyni,“ prozradila způsob, jak se k seniorskému aktivnímu způsobu života dostala.

Podle svých slov je dnes Libuše Papežová ráda, že tuto cestu zvolila. „Určitě to má smysl, senioři drží pohromadě. Veškerou péči a volný čas věnuji seniorům. Ten, kdo je sám – děvčata a chlapci – neváhejte a přijďte mezi nás,“ zakončila vzkazem pro ostatní seniory v republice Libuše Papežová.

Jak senioři sportovali?

Senioři České republiky, kteří mezinárodní sportovní akci pro lidi v důchodovém věku pořádají, jsou nejstarší českou organizací podobného zaměření. Fungují od roku 1990. „Máme tu sportovní hry ke 100. výročí založení Československa. Je zde mezinárodní účast s družstvy z Polska a Ruska, účastní se i 15 družstev z celé republiky. V deseti disciplínách soutěží muži a ženy zvlášť ve dvou věkových kategoriích, a to do 70 a nad 70 let. Mezi disciplíny patří běh, pétanque nebo šipky,“ uvedla mluvčí organizace Berill Mascheková.

Akci si pochvalovali i další účastníci soutěže. „Probíhá to celkem dobře. Budeme sice poslední, ale to nám nevadí,“ řekla s nadšením Zdeňka Floriánová (69) z Jihočeského kraje, která se sportovního klání účastnila v devítičlenném družstvu. Mezinárodní sportovní hry seniorů se v minulosti kromě Prahy pořádaly také v Mostě, Brně a Frýdku-Místku.

Fotogalerie
9 fotografií