Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z jeskyně do izolace? Další čtyři chlapci jsou venku, nemilosrdný boj s časem pokračuje

Autor: ČTK, AKu - 
9. července 2018
17:47

Záchranáři v pondělí vytáhli ze zatopeného jeskynního komplexu na severu Thajska celkem čtyři chlapce. Skončili v nemocnici stejně jako jejich čtyři kamarádi, kteří byli zachráněni už v neděli. Zotavují se v nově postaveném izolačním oddělení, informovala CNN. Záchrana zbývající čtveřice a jejich trenéra by měla přijít na řadu v úterý. 

Pondělní záchranná mise trvala devět hodin, o dvě méně než ta nedělní. Pravděpodobně je to dané i tím, že v pondělí evakuovaní chlapci byli v lepší kondici než ti, kteří jeskyni opustili jako první. Vrtulníky je převezly do nemocnice, kde je čeká řada vyšetření. Během prvních hodin se nemohou setkat ani s rodinou. 

Šéf krizové skupiny Naongsag Osottanakón neupřesnil, zda zbylé čtyři chlapce a jejich fotbalového trenéra bude možné dostat ven v rámci jedné nebo více akcí. Dodal nicméně, že jejich zdravotní stav je „stále dobrý“ a záchranáři obnoví operaci s cílem vyprostit zbylou pětici zhruba za 20 hodin.

Všech osm chlapců dnes navštívil premiér Prajutch Čan-Oča, který měl původně namířeno přímo k jeskyni. Nakonec si to ale rozmyslel, nechtěl záchranáře rozptylovat.

Fotbalisté ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér uvázli v zaplaveném jeskynním komplexu před více než dvěma týdny. Skupina mladých sportovců se ukryla více než čtyři kilometry od ústí jeskyně.

Některé úseky trasy byly po odčerpání vody schůdné pěšky, nejméně kilometrový úsek musela ale první čtveřice hochů s potápěči v neděli překonat pod hladinou. Po jejich vyproštění byla záchranná akce přerušena. Bylo totiž nutné doplnit láhve s dýchací směsí, které jsou rozmístěny podél cesty ven z jeskyně.

Druhou skupinu chlapců dnes z jeskyně dostávali stejní potápěči, kteří se podíleli na první záchranné operaci. Důvodem je mimo jiné to, že znají podmínky v jeskyni a vědí, jak postupovat. Každého z chlapců doprovázejí na cestě ven dva potápěči. Hlavní záchranný tým tvoří 13 zahraničních potápěčů a pět členů elitní jednotky thajského námořnictva.

 

Záchranáři při snaze dostat chlapce ven bojují s časem. V provincii Čchíengráj, na jejímž území se jeskynní komplex nachází, v noci na dnešek silně pršelo a lijáky mají pokračovat i v příštích dnech. Množství vody v jeskyni tak bude pravděpodobně zase stoupat. Dosavadní lijáky ale hladinu vody v jeskyni zatím nezvedly, sdělily podle agentury AP thajské úřady. Podle thajských úřadů může dokončení záchranné operace trvat tři až čtyři dny.

V jeskyni mladí fotbalisté uvízli 23. června. Poté ustupovali stále hlouběji do jeskynního komplexu před stoupající vodou. Záchranáři je objevili 2. července. Od té doby jim přinášeli zásoby a připravovali evakuaci.

Protože někteří z hochů neumějí plavat a vzhledem k obtížnému terénu, v němž v pátek zahynul jeden z potápěčů, se uvažovalo o tom, že se vyčká až do konce monzunového období, tedy do podzimu, aby chlapci mohli z jeskyně vyjít pěšky. Protože ale v jeskyni začal ubývat vzduch a hrozilo, že se hladina vody opět zvedne, bylo rozhodnuto s evakuací neotálet.

Zobrazit celou diskusi