Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Brexit má druhou oběť. Ve vládě končí i ministr zahraničí, neshodl se s premiérkou

Autor: ČTK, AKu - 
9. července 2018
22:40

Britský ministr zahraničí Boris Johnson podává demisi kvůli neshodám ve vládě kolem plánu odchodu země z Evropské unie, který představila minulý týden premiérka Theresa Mayová. Informoval o tom v pondělí úřad premiérky. Mayová zároveň svou linii odpoledne obhajovala před poslanci Dolní sněmovny. Novým britským ministrem zahraničí bude Jeremy Hunt, dosavadní ministr zdravotnictví.

Johnson, který je důsledným zastáncem odchodu Británie ze společenství, tak následuje ministra pro brexit Davida Davise a Davisova prvního náměstka Stevea Bakera. Všichni jsou stoupenci takzvaného tvrdého odchodu z EU, tedy bez výrazných kompromisů s Bruselem.

„Dnes odpoledne přijala premiérka rezignaci ministra zahraničí Borise Johnsona. Jeho nástupce bude brzy oznámen. Předsedkyně vlády Borisovi děkuje za jeho práci,“ uvedl úřad Mayové v prohlášení.

Britská média začala spekulovat, že se rozhořívá boj o vedení Konzervativní strany. Jestliže Davisova demise ještě nepředstavovala okamžité ohrožení premiérky Mayové, pak zastánci tvrdé brexitové linie získávají v odstupujícím Johnsonovi alternativního předáka, napsal na webu list The Guardian. Podle deníku jde možná o poslední Johnsonovu šanci dosáhnout na vysněné premiérské křeslo. Jeho boj bude ale prý těžký, protože méně než polovina konzervativních poslanců podporuje odchod z EU a ještě méně jich je pro jeho „tvrdou“ formu.

Podle webu týdeníku The Spectator Johnson zřejmě nyní soudí, že žádná dohoda s Bruselem o brexitu není přijatelnější řešení, než kompromis navržený Mayovou. Otázkou podle listu ovšem je, kolik poslanců se na jeho stranu v jeho názoru připojí.

Novým britským ministrem zahraničí bude Jeremy Hunt, dosavadní šéf rezortu zdravotnictví. „Královna s potěšením schválila jmenování Jeremyho Hunta ministrem zahraničních věcí a záležitostí Společenství,“ uvedl úřad premiérky Mayové. Hunt různé ministerské posty zastával od roku 2010.

pifpaf ( 9. července 2018 22:58 )

Jakou druhou obětí. První snad byl Cameron.

Zobrazit celou diskusi