Jedná se o mladou samičku, která je v Brně teprve pár týdnů. Nemá proto ještě ani jméno. Dostali jsme ji z jiné české zoo,“ řekl o hlodavci, který vzhledem silně připomíná dikobraze, mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Uprchlice pracovníky zoo dokonale zaskočila. „Expozici, ve které byla, jsme otevřeli před 4 lety a dosud jsme obdobnou situaci neřešili. Všechna zvířata spolehlivě zastavily mechanické zábrany a navíc byl plně funkční elektrický ohradník, který fungoval jako pojistka. Mladá samička je tedy svým způsobem hrdinka, že to všechno dokázala překonat,“ uznal Vaňáč.

Pracovníci zoo rozmístili v okolí zoo několik pastí. „Věděli jsme, že nemůže být příliš daleko, otázkou bylo kde,“ dodal mluvčí zoo. Hlodavce původem ze severní Ameriky našli v neděli hasiči před polednem. „Byl v Turistické ulici v Medlánkách. Hasiči ho odchytili, dali do přepravní bedny a odevzdali do zoo. Byl zdravotně v pořádku,“ ujistil mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Urzon kanadský měří na délku přibližně 90 centimetrů a váží kolem 20 kilo. Vzhledem silně připomíná dikobraze. Rodiče přivedou na svět vždy jen jedno mládě po sedmiměsíční březosti. Žije samotářsky a dožívá se až 17 let.