Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Listerie v mražené zelenině zabila už devět lidí. Těmto výrobkům se vyhněte

Autor: nkov - 
6. července 2018
20:20

Napříč evropským trhem se objevila mražená zelenina, která obsahuje nebezpečné listerie. Bakterie mají na svědomí už devět životů. Před výrobky varují své zákazníky i obchodní řetězce, týká se to i těch českých. S varováním přišel Lidl i Penny Market. Zeleninu však z prodeje stahuje i Tesco nebo Iceland, uvedl web TN.cz.

Počet obětí zveřejnila organizace EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin). U nakažených může bakterie vyvolat tzv. listeriózu, tedy onemocnění zažívacího systému, které doprovází symptomy podobné chřipce. U lidí se sníženou imunitou může mít fatální důsledky.

EFSA dále oznámila, že listerie se zatím objevila u obětí v Rakousku, Dánsku, Finsku, Švédku a Velké Británii. Potraviny byly údajně nakaženy v maďarském závodě, přičemž zdrojem má být mražená kukuřice. Podle britského deníku Daily Mirror mohou však být kontaminované i produkty s mraženou fazolí či špenátem.

Na svém facebookovém profilu varoval své zákazníky řetězec Penny Market. „Vážení zákazníci, náš dodavatel, firma GREENYARD, stahuje z důvodu preventivní ochrany spotřebitele z prodeje všechny šarže těchto výrobků: Brokolice mražená 450g PENNY, Kukuřice mražená 450g PENNY, Hrášek mražený 450g PENNY. Zákazníci, kteří si již tyto výrobky zakoupili, je mohou vrátit v jakékoliv z našich prodejen, kde jim samozřejmě bez pokladního dokladu budou vráceny peníze,“ sdělil řetězec.

Varování vydal i Lidl. Ten „z důvodu preventivní ochrany spotřebitelů stahuje z prodeje Zeleninovou směs s karotkou značky Freshona.“

Produkty se mají vyskytovat i v prodejnách řetězce Tesco, mluvčí společnosti však pro TN.cz řekl, že řetězec zatím neobdržel žádné zprávy o tom, že by se na jejich českých pobočkách kontaminovaná zelenina vyskytovala.

Varování vydané českými řetězci je spíše preventivního charakteru, nejsou zatím žádné informace nasvědčující výskytu nakažených výrobků na našem území. 

agfor ( 7. července 2018 13:58 )

Přivandrovalci v západní Evropě taky.

pepen ( 7. července 2018 07:39 )

Všude kde se pracuje s potravinami by měli být kontroly...hygienici.A zaměstnanci by měli mít očkovací průkaz...vše stále pod kontrolou !!!V dnešní době to určitě tak není-jde hlavně o miliony.Pracuje tam nejlevnější síla...Rumuni,Mongolové,Bulhaři za pár korun-bez vyšetření !!!!

Zobrazit celou diskusi