Páteční program zahájila společná československá skladba pro ženy a muže Spolu na hudbu Jaromíra Vejvody, Karla Černocha a skupin No Name a Chinaski. Následovala skladba pro předškolní děti Noty, po ní skladba pro starší žactvo Cirkus. Během ní děti předvedly například přemety a kotouly.

Poté ženy představily sestavu ve skladbě Cesta, rodiče s dětmi zacvičili na skladbu Méďové. Chlapci i děvčata cvičili i na hudbu Jaroslava Uhlíře. Skladbu pro ženy Ženobraní doprovázely písně skupin Čechomor a Fleret, mužskou skladbu s názvem Borci doplnila hudba Bedřicha Smetany. Ženy s obručí tančily na skladbu Siluety, kterou mimo jiné doplnila stejnojmenná píseň skupiny Mandrage, celý program zakončili senioři a seniorky ve skladbě Princezna republika.

Historické postavy

Slet byl oficiálně zakončen slavnostním nástupem, při kterém zástupce jednotlivých souborů doprovodily postavy z české historie - sv. Václav, Karel IV. nebo Miroslav Tyrš. „Sestry a bratři, nazdar!“ rozloučila se pak se cvičenci i diváky starostka České obce sokolské Hana Moučková. „Zdar!“ odpověděl jí téměř plný stadion.

XVI. Všesokolský slet 2018 (5. 7. 2018)
Autor: Blesk - Mária Rušinová

„Musím říct, že tento slet byl skutečně famózní. Mám pro celý sletový týden jen slova superlativ,“ zhodnotila po skončení sletu Moučková. „Všichni byli nadšení z představení v Národním divadle, výstavy se líbily, na Sokol Gala byla úžasná atmosféra a tady v Eden aréně - úžasné,“ doplnila.

Zájem veřejnosti byl prý větší než u minulého sletu z roku 2012. „Můžu říct, že lístky, které šly do prodeje na dnešek, se prodaly téměř všechny,“ řekl Marek Brodský z komunikačního týmu organizátorů. „To je ten měřitelný úspěch. Ten neměřitelný úspěch je to nadšení a atmosféra, která na všech akcích byla, protože ji vytvářeli nejenom sokolové, ale i nesokolové, kteří se přišli podívat,“ doplnil.

Slet byl oficiálně zahájen v neděli průvodem Prahou, kterého se účastnily tisíce sokolů nejen z Česka, ale i ze zahraničí. V chrámu sv. Víta se pak konala bohoslužba a v Národním divadle večer vystoupili sokolští ochotníci.

V dalších šesti dnech nabídl slet řadu kulturních, společenských a sportovních akcí. Na Malostranském a Staroměstském náměstí, před obchodním domem v Edenu a v Tyršově domě byla do středy celkem čtyři pódia, na kterých se konala různá vystoupení. V úterý se uskutečnilo představení Sokol Gala v pražské O2 Aréně, kde byla přehlídka výkonnostní části sportovních sokolských aktivit.

Historie Sokola

Tělovýchovná organizace Sokol patřila od svého vzniku před více než 150 lety k hlavním hybatelům českého společenského života. Její tradici nedokázaly zničit ani zákazy. V minulosti patřily pravidelné slety k vrcholům života české společnosti, a dva z nich se dokonce změnily v jasnou politickou manifestaci.

Desátý slet v červenci 1938, který se konal v době rostoucího mezinárodního napětí, byl vyjádřením odhodlání Čechoslováků bránit se proti hrozícímu nacistickému nebezpečí. A vystoupení o deset let později se zase stalo výrazným, byť opět marným protestem proti únorovému puči, po kterém se dostala k moci KSČ.

Fotogalerie
37 fotografií