Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Francie přijala první migranty z lodi Lifeline. Z Malty přiletěli do Paříže

Autor: ČTK, tbr - 
5. července 2018
15:30

Do Francie ve čtvrtek z Malty přiletěla skupina 52 migrantů žádajících o azyl, které u libyjských břehů vzala na palubu loď Lifeline stejnojmenné německé humanitární organizace. Informovala o tom agentura AFP. Kromě Francie a Malty přijme uprchlíky s právem na azyl Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Irsko, Nizozemsko, Belgie a Norsko.

 

Uprchlíci přiletěli ve čtvrtek ráno na pařížské letiště Charlese de Gaulla. Francouzský úřad pro ochranu uprchlíků a osob bez státní příslušnosti (Ofpra) u všech z nich „už po jejich příchodu na Maltu shledal, že mají právo na azyl. Ve skupině je 42 Súdánců, tři Eritrejci a také lidé ze Somálska, Čadu, Toga a Pobřeží slonoviny, upřesnil ředitel Ofpra Pascal Brice.

Příchozí by měli velmi rychle získat status uprchlíka, uvedl ředitel Generálního ředitelství pro cizince pobývající ve Francii Raphaël Sodini. Vedle Francie a Malty uprchlíky s právem na azyl přijme Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Irsko, Nizozemsko, Belgie a Norsko.

Loď Lifeline zadržela Malta minulý týden ve středu, když jí umožnila vplout do přístavu se zhruba 230 migranty z Afriky. S těmi loď plula týden po Středomoří, protože je odmítla přijmout Itálie, kam měla loď namířeno, a zprvu je odmítala i Malta. Ta se ale nakonec dohodla s několika zeměmi EU, že si běžence rozdělí a loď přijala. Zároveň ji ale zadržela a jejího kapitána Clause-Petera Reische postavila před soud.

Soudní proces s kapitánem lodi

Maltská prokuratura kapitána viní mimo jiné z toho, že porušil zákon, když nedbal pokynů italské pobřežní stráže, aby u Libye migranty nenaloďoval. Italové mu sdělili, že pro ně přijede libyjská pobřežní stráž. Organizaci Lifeline viní Malta z chybné registrace plavidla.

Mluvčí organizace Sea Watch Giorgia Linardiová obvinila maltské úřady, že se snaží vytvořit takové podmínky, aby se do záchrany migrantů nevládní organizace nepouštěly. Zároveň je obvinila z odpovědnosti za další úmrtí migrantů v moři, k nimž dochází kvůli nedostatečně rychlému zásahu větších záchranných lodí.

Před budovou soudu, kde se koná proces s kapitánem Reischem, se shromáždili manifestanti. Ti na místo přinesli plastové pytle určené pro mrtvé. Nápisem 500 mrtvých za jediný týden na jednom z nich chtějí podpořit své stanovisko, že blokáda humanitárních organizací jen povede k nárůstu počtu obětí.

Za letošní rok zemřelo při cestě z Afriky do Evropy přes Středozemní moře nejméně 1405 lidí, uvádí na svém webu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Video se připravuje ...
Další videa