Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obří požár na Ústecku zastavil vlaky z Prahy do Hamburku! Hasit pomáhal i vrtulník

Autor: ČTK - 
4. července 2018
20:24

Rozsáhlý požár u páteřní železniční trati mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem ve středu na mnoho hodin zastavil železniční dopravu na koridoru z Prahy do Hamburku. Hasiči už většinu ohnisek uhasili, evakuace lidí nebyla nutná a nikdo nebyl zraněn. Úplnou likvidaci požáru komplikuje nepřístupný terén. Mezinárodní rychlíky jezdí po trati na pravé straně Labe a nabírají velké zpoždění.

Hořet začalo dopoledne. Oheň se vznítil pravděpodobně od jiskry od lokomotivy. Železniční dopravu požár zastavil krátce po 11:00. Na místo vyjelo na 150 hasičů, vrtulník s vakem na vodu a hasicí letadlo. Hasiči zůstávají nad obcí Litochovice, kam musí vodu shazovat právě vrtulník.

"Mezi Litochovicemi a Zálezly zůstávají hasiči, kteří dohlížejí na to, aby se někde už uhašená ohniska nevznítila. Neustále zasahujeme v prudké stráni nad Litochovicemi, kde je nepřístupný skalnatý zalesněný terén," uvedl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Pomocí vrtulníku a letadla na místo shazují hasiči vodu a zespoda přes železnici hasí pomocí cisteren.

Oheň se vyhnul obydleným objektům, hoří hlavně porost a obilí v kopcích nad obcemi, kam se lze těžko dostat.

Požár ovlivnil především dopravu. Mimo provoz zůstává silnice mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi. Zavedena byla kyvadlová autobusová doprava, ale kvůli zavřené silnici neobsluhuje stanice v údolí Labe. V krajském městě byly odpoledne dlouhé kolony aut na sjezdu z dálnice D8. Obyvatelé obcí u trati, kteří nemají osobní vůz, jsou nuceni dopravit se do svých domovů většinou taxíky po vedlejších cestách ve směru od dálnice.

České dráhy posílají spoje po trati na protějším pravém břehu Labe, omezen je provoz rychlíků mezi Ústím a Děčínem. Cestujícím je doporučeno využít jiné trasy. Trať je velmi vytížená, projíždí tudy osobní i nákladní vlaky mezi Prahou, Ústím, Děčínem a Drážďany, Berlínem a Hamburkem.

S požáry polí nebo lesů se hasiči potýkali i jinde v republice. Dopravu u dálnice D1 u Brna odpoledne uzavřel požár porostu na poli, hasiči jej kolem 17:00 dostali zhruba půl hodiny po uzavření dálnice pod kontrolu. Hasiči likvidovali i rozsáhlý požár lesního porostu na Chrudimsku.

Za zvýšeným množstvím požárů na polích a loukách je silné sucho, v posledních dvou týdnech totiž prakticky nepršelo, navíc na polích už jsou žně a hrozí vzplanutí od kombajnů či další zemědělské techniky.

 

 


Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání