Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Požár na Litoměřicku zastavil vlaky, 150 hasičů s ním bojuje na zemi i ze vzduchu

Video se připravuje ...
Autor: trm, ČTK - 
4. července 2018
14:17

Požár ve středu zastavil provoz na hlavní železniční trati z Prahy do Německa na Litoměřicku. S živlem bojuje 150 hasičů, oheň se dostal do blízkosti domů podél trati. Ze vzduchu pomáhá hasičům letadlo, povolali také vrtulník, řekl mluvčí hasičů Milan Rudolf. České dráhy odřekly řadu spojů, mezinárodní vlaky ve směru na Drážďany a Berlín odklánějí na opačnou stranu Labe. Problémy mají trvat až do večera, avizuje policie.

Hasiči s rozsáhlým požárem podél mezinárodní trati bojují už od dopoledne. Zatím se jim oheň nedaří dostat pod kontrolu. Ložisek je několik. „Některá jsme zlikvidovali, některá držíme pod kontrolou, některá se nám rozšiřují,“ řekl Rudolf.

V okolí obcí Prackovice a Litochovice se oheň už dostal blízko k domům. „Požár dosáhl téměř k bývalým drážním domkům, které fungovaly jako stavědla. V současné době jsou obydlené, některé slouží jako rekreační objekty. Tam zatím nemáme problém s jejich ochranou,“ ujistil mluvčí.

Na Litoměřicko zamířilo už na 150 pofesionálních i dobrovolných hasičů. „Povolali jsme také hasičské letadlo, které má čerpací stanoviště v Roudnici nad Labem a nalétává do dané lokality. Přibližně za hodinu nám dorazí také vrtulník,“ doplnil mluvčí.

Požár způsobily zřejmě jiskry od vlaku

I když hasiči přesnou příčinu zatím neznají, kloní se k tomu, že požár způsobily jiskry od projíždějícího vlaku. „Domníváme se s největší pravděpodobností, že došlo k technické závadě na kolejovém vozidle, které se pohybovalo na železnici směrem na Lovosice,“ dodal mluvčí.

Policie uzavřela hlavní silniční tah z Lovosic na Ústí nad Labem. Silnice číslo 30 teď využívají jen záchranáři.

Kvůli požáru se dopoledne zastavila doprava na železniční trati z Prahy přes Ústí nad Labem a dále do Drážďan, Berlína a Hamburku. Vypnuté jsou troleje, aby hasičům nehrozil úraz elektrickým proudem. „Některé spoje jsme odklonili na druhý břeh Labe, ale dojedou se zpožděním. Sháníme autobusy pro náhradní dopravu,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Zobrazit celou diskusi