Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček chce pro policisty vyšší platy a méně ojetá auta. Kdy nahradí Tuhý Klausovou?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
9. července 2018
06:20

Více než týden je předseda ČSSD Jan Hamáček vicepremiérem, ale také ministrem vnitra a pověřeným ministrem zahraničí. Zatímco v čele české diplomacie chce zůstat jen pár týdnů, na vnitru už má řadu schůzek a také velké plány. Ve středu šel na policejní prezidium s vidinou, že policisté mají dostat přidáno a také nová auta. Hasičům zas slibuje novou techniku.

Jan Hamáček během posledního týdne prý moc nespí. Věnuje se dvěma úřadům. Ministerstvu vnitra, kam si přivedl do vedení dva nové spolupracovníky. „Ředitele kabinetu – to je Jakub Kulhánek, bývalý náměstek na ministerstvu zahraničních věcí, a jeho zástupce Karla Koptánka, který pracoval na ministerstvu obrany a poté na úřadu vlády,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám. Další změnu provedl na pozici politického zpravodaje a hledá také ekonomického náměstka, který na ministerstvu skončil funkci na konci června.

V minulých dnech se Hamáček potkal také s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Podle informací Blesk Zpráv ho vláda skutečně schválila na post nového českého velvyslance na Slovensku. Hamáček to ale nechtěl potvrdit. O jeho možném konci v rozhovoru Blesk Zpráv trochu mlžil.  

Mluví se o tom, zda policejní prezident Tomáš Tuhý bude, nebo nebude končit. Máte o tom nějaké informace?

Hovořil jsem s ním a je to otázka na něj. Pokud by plánoval jinou budoucnost, tak je to jeho rozhodnutí. Má schválený mandát, a pokud během toho svého mandátu chce nějakou změnu, tak musí přijít z jeho iniciativy a on se musí rozhodnout, jak dál.

Na druhou stranu, mluvil jste s ním, jak jste sám říkal, tak neříkejte, že jste se ho na to neptal?

Hovořili jsme obecně o budoucnosti policie. Bylo to ale jednání na čtyři oči a detaily z toho jednání zveřejňovat tedy nemohu. Každopádně platí to, že policie má svého prezidenta a celý sbor funguje velmi dobře.

A bude mít policie svého prezidenta i v průběhu několika týdnů? Není pravda, že by odcházel od policie a měl by se stát velvyslancem na Slovensku?

Nemám informace, že by nějaká změna na postu policejního prezidenta hrozila v nejbližších týdnech.

Takže to úplně nevylučujete?

Dál ty věci komentovat nemůžu, je to na policejním prezidentovi.

Setkal jste se také po svém nástupu se šéfem Národní centrály proti organizovanému zločinu Michalem Mazánkem, který oznámil svůj odchod. Proč odchází?

Tu informaci mám už nějaký čas. Pan Mazánek se rozhodl skončit a byl bych rád, kdyby policie těch jeho zkušeností využila nějakou jinou formou. Nicméně respektuji to jeho rozhodnutí skončit v čele tohoto útvaru. Už jsme jednali s panem policejním prezidentem, jak zajistit chod tohoto útvaru i po odchodu pana ředitele.

Jak? Už jste vypsali výběrové řízení?

Nikoliv. Evidentně ale až pan ředitel skončí, tak budeme muset hledat náhradu.

A platí tedy termín jeho odchodu ke konci července?

Ano.

Jste spokojený se stavem české policie, s počtem policistů s jejich platy?

Nikdo nemůže být spokojený. Já chci všem policistů, všem hasičům a dalším pracovníkům resortu poděkovat za jejich profesionální práci. Policii samozřejmě chybí policisté. Problém je s náborem zejména v Praze a ve středních Čechách, kde policie ztrácí konkurenceschopnost z hlediska platů, to je jedna věc, a za druhé je to obnova techniky, jak u policie, tak u hasičů. Policejní auta mají najeto často několik set tisíc kilometrů a už mohou být do jisté míry problémem.

Už jste zadal nějaký audit?

Zadal jsem vedení ministerstva, aby mi zpracovali přehled do konce roku s tím, že chci vědět, co je připraveno, co je v běhu, co se soutěží a pokud máme možnost něco do konce roku ještě vysoutěžit, tak se určitě do toho pustíme.

Takže policisté budou mít nová auta?

Byl bych rád, aby policisté dostali nové vozy, stejně jako hasiči.

A platy?

Platy jsou hlavní téma. Už jsem jednal s policejními odboráři – probíhá klasické vyjednávání, nicméně já půjdu za paní ministryní (Alenou) Schillerovou (ministryně financí – pozn. redakce) s tím, aby policisté a hasiči dostali šest procent v rámci takzvaného rizikového příplatku a další čtyři procenta do tarifu.

Jaký by mohl být tedy průměrný plat běžného policisty?

Když policista nastupuje, tak se ten plat pohybuje okolo 22-23 tisíc, průměrný plat v resortu je přes 30 tisíc. Jde mi o to, aby byl zachovaný ten trend nárůstu. To znamená, pokud se v jiných resortech bude přidávat 10 procent, mluví se o 15 procentech pro učitele, tak policisté a hasiči musí být konkurenceschopní, to znamená, ten nárůst by měl odpovídat.

V České republice stále platí první stupeň nebezpečí ohrožení terorismem. Budete chtít o tom jednat na vládě, zda tento stav změnit, nebo ho zachovat?

To je spíše odborná diskuse. Ty stupně, nebo ta úroveň pohotovosti, odvisí od spousty faktorů. Jsou v tom samozřejmě informace zpravodajských služeb a dalších bezpečnostních složek. Nevidím důvod, proč do toho politicky zasahovat, dokud nám bezpečnostní složky neporadí, nebo nepřijdou s jinou informací, tak ten stupeň zůstane zachován.

Je teď Česká republika bezpečná, nebo je tu nějaké riziko útoku?

My jsme šestá, nebo sedmá nejbezpečnější země na světě a mojí prioritou je, aby to tak zůstalo. A právě proto potřebujeme kvalitně zaplacené policisty a hasiče a další složky integrovaného záchranného systému. Potřebujeme, aby měli kvalitní techniku. Jsem nicméně přesvědčený, že ta současná situace bude trvat i nadále. Česko není prioritním cílem teroristických útoků, nebo jiných věcí. Nemá žádné informace, že by v bezprostřední době nám něco hrozilo, ale žijeme ve složitém světě a musíme být připraveni na všechny eventuality.

Markulupus ( 9. července 2018 19:13 )

benga budou mit nove vochcavky, protoze skodovka prestava prodavat a prodeje klesaji a tak policie bude kupovat za 800 mega

agfor ( 9. července 2018 12:55 )

Ale jó, jen jim to dejte. Však to hloupý daňový poplatník zaplatí.

deratizater ( 9. července 2018 11:30 )

Je třeba zrušit předčasné výsluhy a renty a bude policajtů dost.Rentu a výsluhu je třeba poskytnout pouze zdravotně postiženým policajtům kteří utrpěli újmu na zdraví při výkonu povolání nikoliv kancelářským krysám.

havran2 ( 9. července 2018 11:30 )

Hlavně aby zvýšili platy takovým policistům,co už teď mají vysoké platy a sedí v kanceláři na pr.eli ! ! !

sores ( 9. července 2018 11:26 )

A důchodci zase chtějí vyšší důchody p.Hamáčku! Zkuste si žít z 9 tis.celý měsíc za 43 let práce. Ostuda politiků! 70% důchodců má podpr.důchod jen díky Babišovi se konečně dalo trochu valorizace,za s.vi.ni nečase to bylo 40,-Kč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa