Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Elitní soudkyni nutili v Polsku do důchodu. Odmítla a podpořily ji stovky lidí

Autor: ČTK, AKu - 
4. července 2018
12:45

Předsedkyně polského nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová, která by na základě sporného zákona měla být od středy v penzi, dorazila ráno do práce. Soudkyně, jejíž odchod do důchodu potvrdil v úterý prezident Andrzej Duda, prohlásila, že hodlá hájit vládu práva. Kvůli zákonu zahájila v pondělí s Varšavou řízení Evropská komise a Poláci pořádají demonstrace v desítkách měst. Dnes přišly Gersdorfovou před budovu soudu podle polských médií podpořit stovky lidí.

„Nejsem tady kvůli politice, přišla jsem bránit vládu práva,“ prohlásila Gersdorfová obklopená davem polských i zahraničních novinářů. Soudkyně, která ostře kritizuje útok vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) na nezávislost justice, se v úterý sešla s prezidentem, který trvá na jejím odchodu. Gersdorfová naproti tomu opírá své pokračování ve funkci o ústavu, podle níž její mandát předsedkyně vyprší až koncem dubna 2020. To minulý týden potvrdilo i jednomyslné usnesení soudců nejvyššího soudu.

Gersdorfová nicméně ještě před schůzkou s prezidentem vydala pokyn, že „během její nepřítomnosti“ ji bude zastupovat nejdéle působící soudce Józef Iwulski, o čemž také informovala prezidenta. A šéf státu na Iwulského přistoupil. Soudkyně také dala najevo, že po symbolickém příchodu do práce zřejmě nastoupí „dovolenou“.

Úskok má zabránit dvojvládí

Tento „úskok paní předsedkyně“ podle listu Gazeta Wyborcza má nejvyšší soud uchránit - přinejmenším prozatím - před hrozbou „dvojvládí“. To by hrozilo, kdyby prezident jmenoval předsedu nejvyššího soudu, kterého by ostatní soudci, podporující Gersdorfovou, nejspíše neakceptovali.

Vzdorující Gersdorfovou dnes podpořilo u soudu několik stovek lidí, mezi nimiž byli opoziční politici a aktivisté dlouhodobě vystupující proti vládě. V davu byly vidět transparenty „Soudci nejsou odvolatelní“ či „Ústava!“ a zněla polská hymna. Po několika desítkách minut organizátoři demonstraci ukončili s tím, že bude obnovena v 17 hodin.

Polská konzervativní PiS od nástupu k moci v roce 2015 zdůrazňuje, že změny v justici jsou nezbytné, aby soudy byly efektivnější a spravedlivější. Argumentuje také tím, že v křeslech soudců ve značné míře zůstávají lidé poznamenaní mentalitou komunistické éry.

Proti Polsku vyrukovala Evropská komise

Oponenti ale argumentují, že vládní strana mění ústavu za pomoci obyčejných zákonů. Příkladem může být zákon o nejvyšším soudu, kterým - bez ohledu na ústavní zásadu neodvolatelnosti soudců - snížila věk pro jejich penzionování ze 70 na 65 let, což se týká 27 ze 73 soudců.

Spor má i evropský rozměr. Kvůli zákonu o nejvyšším soudu zahájila Evropská komise v pondělí řízení proti Polsku, které může skončit žalobou u soudu Evropské unie v Lucemburku.

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa