Bývalá aglomerace (hrudkovna) Dolních Vítkovic už 20 let nefunguje a od té doby se jedná o její demolici. Už v roce 2003 byly veškeré úkony schváleny a mohlo se začít bourat. Stát tehdy projektu zařídil 5,2 miliard, jenže dosud se nic nestalo a místo je zarostlé.

Před nedávnem byl vydán druhý záměr zdemolovat a zasanovat bývalou hutní oblast. Součástí objektu je ale i unikátní komín, který má jít bez milosti také k zemi, což někteří nechtějí. Jako zájmové sdružení Sv. Václav, které už v minulosti zachránilo před zkázou historický kostel sv. Václava v centru Ostravy nebo cennou lípu. 

Členové sdružené založili i petici, kterou už podepsalo více než 700 lidí. „Je to stavba jedinečného typu, chceme ji rozhodně zachránit,“ uvedl člen spolku Dominik Raška. „Unikátní je svou stavbou, a to především šířkou. Na spodku je komín 15 metrů široký, nahoře devět. Navíc je výjimečný i svým zbarvením,“ dodal Raška poukazuje v dálce na zmiňovaný komín. 

Video
Video se připravuje ...

Dominika Raška chce komín zachránit za každou cenu. Blesk.cz/Karel Dostál

Sto jedna metrů vysoký cihlový komín, jehož zdi mají šířku až téměř dva metry, má už za sebou půlstoletí. Patří k dominantám Ostravy, protože je viditelný v panoramatu „Ostravských Hradčan“, jak lidé vysokým hutním stavbám v centru přezdívají.  I samotný komín má přezdívku, říká se mu „Strakáč“, a to právě kvůli svému zabarvení. 

Místo je zamořené

Lokalita je ale zanesená arsenem, těžkými kovy a jinými škodlivými látkami. „Kdyby ten komín zůstal stát, stejně by byl nepřístupný,“ řekl Blesku Jan Světlík, akcionář firmy, která oblast ve Vítkovicích vlastní.

„Kdyby byl ten komín něčím hodnotný, určitě bych ho nechal stát,“ dodal Světlík Blesku v Rotschildově zámečku, kde bydlí. „Ta akce je kompletně připravená, nachystaná, jsou na ni peníze,“ upřesnil Jiří Michálek, bývalý strategický ředitel majitele pozemku.  

Demolice má začít už v září

S demolicí se má začít už v září. „Do dvou let bude hotovo, ale já doufám že mnohem dřív,“ upřesnil Světlík s tím, že se do bývalé aglomerace Vítkovic nastěhují developerské společnosti. Vyroste tak nová průmyslová zóna.  

„Prvně se musí shodit budovy a komín půjde k zemi teoreticky na konec,“ podotkl Michálek. „Líbila by se mi verze průmyslové zóny i se zachováním komína,“ dodal s nadějí Raška.

Jenže na půdě majitele pozemku je jasno. „Ještě nevíme, jak bude komín demolován. Až při postupné demolici zjistíme, zda odstřelem, nebo postupnou demolicí,“ komentoval Michálek. Projekt by však neměl stát 5,2 miliard ze státní pokladny, ale zhruba necelou miliardu.