Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Europoslanci krotí „migrační nadšení“: Zrušte dovolenou a vyřešte uprchlíky, chtějí po Radě

Autor: Zuzana Štíchová - 
3. července 2018
18:45

Bouřlivou diskuzi vyvolaly závěry Evropské rady v souvislosti s migrací. Ty nejvyšší představitelé zemí EU prezentovali jako úspěch, šéfové parlamentních frakcí jsou ale zdrženlivější. Předseda liberálů dokonce vyzval Evropskou radu, aby si zrušila dovolenou a zasedala do té doby, dokud nepřijde s konkrétním řešením. Italský místopředseda konzervativců se zase pozastavil nad tím, jak mohou být spokojeni v Itálii i v Maďarskou, když jsou to co se týká uprchlíků dva různé světy.

„Říkal jsem si, že jestli byli spokojeni Orbán, Macron i můj premiér, tak je to divné. Pak jsem si ty závěry přečetl a nemění se nic. Možná jen nedošlo k úplnému rozkolu. Rada je neschopna najít řešení. Je třeba intervenovat a řešit migraci, mít jasné odpovědi. Přijímací centra jsou dobrovolná a o kvótách už se ani nemůže hovořit. Některé země se však dostaly do neakceptovatelné situace,“ prohlásil Raffaele Fitto z Itálie, místopředseda konzervativců.

A s kritickým postojem k závěrům Rady nebyl zdaleka sám. Vzápětí ho překvapivě podpořil šéf liberálů Guy Verhofstadt. „Nestává se to často, ale souhlasím s panem Fittem. Rada nekoná. Nemáme nic. Totéž ohledně záchytných center. Co to je? Potřebujeme něco jasného, ne že to budete zkoumat. To znamená, že to bude dlouho trvat,“ gestikuloval bouřlivě směrem k šéfovi unijních summitů Donaldu Tuskovi.

Verhofstadt také připomněl, že například v africkém Chadu funguje francouzské středisko, kde mohou tamní obyvatelé žádat o azyl. „Teď vidíte, jaké problémy má Německo. Pokud si to bude řešit samo, budeme mít opět kontroly na hranicích. Jde o politický problém, není to o migraci. Nevím, co s tím. Co kdybyste si zrušili kousek dovolené a povolali šéfy na plovoucí platformu ve Středozemí, dokud se něco nedojedná? Dokud nebude řešení?“ rýpl si tvrdě do Rady. Tuskovi pak zdůraznil, že kritika nesměřuje jen na něj. 

Ze strany socialistů a zelených zase přišla kritika za operace ve Středozemí. „Tady lidé přicházejí o životy ve Středozemním moři. Každý den, týden. Musíme mít konečně výsledky. Nejsem spokojen s výsledky tohoto summitu. Ta dohoda je postavena tak, že každý má svoje malé vítězství,“ poznamenal směrem k jednání lídrů členských zemí minulý týden také předseda socialistů Udo Bullman.

Evropa není pevnost. I takový slogan se objevil v řadách europoslanců během debaty o migrační krizi. Evropa není pevnost. I takový slogan se objevil v řadách europoslanců během debaty o migrační krizi. | Reuters

„Nemluvili jsme o stovkách životů, které byly promrhány, zatímco jsou záchranné čluny někde v přístavech. Je to proti jakékoliv humánnosti. O tom bychom měli mluvit. Stovky lidí se topí a my se k tomu otáčíme zády,“ přidala se k němu také Ska Keller ze zelených.

Dobrovolné hotspoty v EU i tábory v Africe

Donald Tusk zopakoval europoslancům závěry z posledního jednání Rady, které hovoří o dobrovolných hotspotech v zemích EU, kde by se určilo, zda jde o nelegálního ekonomického uprchlíka, nebo o člověka, kterému doma hrozí skutečné nebezpečí. Stejně tak by lídři EU chtěli zřídit tábory například v severní Africe.

Dohodli jsme se na tom, že do fondu pro Afriku vložíme 500 milionů eur (13 bilionů korun). Lídři potvrdili, že spolupráci s Afrikou pozvedneme na novou úroveň. Je nemožné zastavit proud nelegálních uprchlíků bez úzké spolupráce s africkými zeměmi,“ prohlásil Tusk před europoslanci. 

Výběr ze závěrů Evropské rady:

  • Evropská rada žádá radu ministrů i Evropskou komisi, aby se rychle začaly zabývat možností vzniku regionálních platforem k vylodění, a to v úzké spolupráci s příslušnými třetími zeměmi, Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizací pro migraci (IOM). Tato střediska by v souladu s mezinárodním právem měla zkoumat jednotlivé případy, aniž by vytvářela podněty k migraci.
  • Zachránění (migranti) by na území EU měli být umístěni do zařízení v členských státech, kde bude možné případy rychle a bezpečně zpracovat a rozhodnout, zda jde o neregulérní migranty, kteří budou vráceni do vlasti, nebo zda jde o lidi, kteří potřebují mezinárodní ochranu založenou na principu solidarity. Budování těchto zařízení bude nicméně dobrovolné. Stejně tak budou dobrovolné veškeré kroky spojené s těmito centry, a to včetně převozu a přesídlení migrantů.

salto ( 4. července 2018 08:00 )

Němci nemají žádnou historickou paměť. V roce 1914 se jeden migrant z Rakouska-Uherska přihlásil do císařské armády a výsledek byl o pár let později 60 miliónů mrtvých

fotrpjotr ( 3. července 2018 23:29 )

Ať si každá europoslanec vezme několik migrantů domů.

11karel11 ( 3. července 2018 21:35 )

Současná EU...……. Takzvaná sdílená suverenita není nic jiného, než omezování suverenity a potlačování práv našeho státu a odpovědnosti vlastního národa a přesouvání těchto práv ve prospěch nadnárodních korporací. Prostě jsme dobrovolně strčili hlavu do chomoutu a necháme se někým cizím vést na porážku, i když nám původně bylo slibováno „modré z nebe“. Nemůže být suverenita tam, kde jsme vydíratelní. A to je prakticky ve všech oblastech. Strategické suroviny (voda, plyn, ropa,…), finanční oblast a bankovnictví, strategická průmyslová odvětví, potravinová soběstačnost, farmaceutický průmysl, atd.. Ale to již není problém armády, ale našich politiků. Vždyť oni jsou původci tohoto stavu. Oni jménem nás, občanů, rozhodovali o tom, zda budeme schopni stát hrdě jako suverénní národ, nebo zda budeme vydíratelní kdykoliv a kýmkoliv, zejména vlastními „koaličními spojenci“. Ale v duchu naší Ústavy je vše v rukou lidu Čl. 2: „Lid je zdrojem veškeré státní moci; …“.

11karel11 ( 3. července 2018 21:23 )

Je to řízená invaze s cílem oslabit Evropu. Amerika se směje.

naidka ( 3. července 2018 19:19 )

Ať to řeší s neziskovkami tj. převažeči, někdo jim přece šéfuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa