Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babišova nová ministryně má firmu s Okamurou. Potkali se v pořadu ČT

Autor: Jakub Veinlich, Jakub Tomek - 
4. července 2018
05:24

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) byla až do teď především podnikatelkou, viceprezidentkou Hospodářské komory a také šéfkou Svazu obchodu a cestovního ruchu. Do podnikání se vrhla i s Tomiem Okamurou. Společné firmy se ale po vstupu do vysoké politiky zbavuje, stejně tak i dalších funkcí.

Tomiem Okamurou svedl Martu Novákovou dohromady před lety televizní pořad Den D. V něm dávali investoři šanci na podnikání začínajícím odvážlivcům, kteří přišli s dobrými nápady, ale neměli peníze do začátků.  Teď se spolu oba potkávají i v Poslanecké sněmovně. Ona jako ministryně průmyslu a obchodu, on jako místopředseda Sněmovny.

„Potkali jsme se ve Sněmovně, takže mi pogratuloval,“ řekla nedávno nová ministryně v České televizi.

Společně s Okamurou se Nováková ale příliš nevídá. V podnikání je předseda SPD podle ministryně podobný, jak ho známe z jeho výstupů.  

„Myslím, že je velmi pragmatický a předpokládám, že takový je i v politice.  Vždy jsme se dokázali racionálně dohodnout na bussinesových principech,“ říká o Okamurovi Nováková.

Spolu s Okamurou mají firmu Break2win, která stojí za přístroji na analýzu tenisových zápasů. Nováková působí ve společném projektu přes firmu U & SLUNO jako 30% společník s vkladem 120 tisíc korun. Okamura dal podle veřejného rejstříku do firmy osmdesát tisíc korun a má podíl 20 %.

Od té doby, co Okamura vstoupil do politiky, jednání za jeho podíl převzala na základě plné moci právě Nováková. Společný projekt ale podle všeho teď končí.

„Podíl prodávám, vše už je v běhu,“ řekla ministryně Nováková Blesk Zprávám.

Se vstupem do politiky ale prodej firmy podle ministryně nesouvisí.

„Je mi 63 let a asi před třemi lety jsem se rozhodla, že z podnikání odejdu a postupně na tom pracuji. Takže některých podílů už jsem se vzdala, nebo prodala a tu největší firmu, kterou mám, tak jsem v procesu prodeje,“ řekla Nováková ČT.

Tomio Okamura se ke svému podnikání s Martou Novákovou na dotaz Blesk Zpráv nevyjádřil.

Zajímavostí je, že ve firmě s Okamurou i Novákovou působil také Ivan Pilný. Tedy bývalý ministr financí, současný kandidát do Senátu, ale především také další z investorů z pořadu Den D. To už je třetí investor, který vstoupil zpoza kamer do politiky. Tím ale výčet nekončí. Ministryní byla totiž i další investorka z pořadu Dana Bérová. Ve vládě Jiřího Paroubka řídila jako nestraník ministerstvo informatiky, které později zaniklo. Dnes je Bérová spolumajitelkou golfového hřiště a působí i v dalších menších firmách.

Kdo je kdo: Den D - investoři 

Dana Bérová (51)

*Ve vládě Jiřího Paroubka (65) zastávala v letech 2005 - 2006 post ministryně informatiky

*V současné době je spolumajitelkou golfového areálu na Slapech

*V roce 2017 stála u zrodu politické strany Realisté Petra Robejška 

Marta Nováková (63)

*Od roku 2014 byla prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu,  od roku 2016 také viceprezidentkou Hospodářské komory. Těchto funkcí se kvůli angažmá na ministerstvu průmyslu a obchodu v nové vládě ANO a ČSSD musela vzdát.

*má podíl ve firmě Break2win, společníkem ve firmě je také Tomio Okamura (45).

 

Tomio Okamura (45, SPD)

*Od roku 2008 byl mluvčím a chvíli i viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

*V roce 2012 byl zvolen senátorem za Zlínsko

*V roce 2013 se dostal se svým hnutím Úsvit do Sněmovny. Kvůli finančním machinacím z hnutí odešel a založil nové hnutí Svoboda a přímá demokracie, se kterým se dostal znovu do Sněmovny. Nyní je jejím místopředsedou.

*V roce 2013 se neúspěšně pokoušel kandidovat na prezidenta 

Ivan Pilný (73, ANO)

*V letech 1992 – 1998 působil jako generální ředitel české pobočky Microsoftu

*V roce 2013 se dostal do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO

*Od května do prosince 2017 zastával po Andreji Babišovi post ministra financí v Sobotkově vládě.

* Nyní kandiduje do zastupitelstva Prahy a také do Senátu

marmat ( 4. července 2018 11:57 )

KDYŽ BUDETE PODNIKAT.....budete mít víc kamarádů, přátel...partnerů a jiných starostí, než pouze čas závidět a vyčuchávat intriky!

marmat ( 4. července 2018 11:55 )

Lahváč s Jájou můžou taky dobrý nápad zrealizovat ....Zatím mají jen podivnou a ultra-nelogickou (ultra-dětinskou) představu, že podnikatel má žít každý ve své BUBLINĚ !!! A také pořad TV Den D měl víc předkladatelů , zajetých čehosi-podnikatelů, víc nápadů a vizí....logicky víte ???

jajas ( 4. července 2018 08:16 )

Týý jo, politika......to je "každý s každým"! To fakt nemá chybu!

zada ( 4. července 2018 07:40 )

NO a j ako co má bejt???? V týhle malý zemi jsou skoro všichni příbuzný a tady se pořád řeší kdo kde s kým.....firmu mmůžu mít s kým chci a dítě taky !!!§ Ještě do tohodle nám Plesku kecejte!!! Vy jste hoší komunistů!!!

Taurus70 ( 4. července 2018 07:23 )

 Nejak mi unika vyznam clanku🤐

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa