V nemocnici Špillarová neskončila sama, ale i další návštěvníci festivalu. Už od víkendu do karlovarské nemocnice proudí desítky lidí, kteří mají všichni stejné potíže - zvracení, průjmy, křeče v žaludku. Příčinou je pravděpodobně kontaminovaná voda užívaná v jednom z doprovodných stánků u hotelu Thermal. 

"Špatně mi bylo od desíti hodin od večera do čtyř do rána. Pak začal zvracet i náš střihač. Měla jsem křeče v žaludku i průjmy, a nedalo se jinak, nechala jsem se odvézt kameramanem do nemocnice, kde mně dali kapačky. V nemocnici jsem zůstala do úterního dopoledne," potvrdila Blesku Špillarová. 

"Vzali mi krev, udělali výtěry a další vyšetření. Z celonočního zvracení jsem byla silně dehydratovaná," dodává Špillarová, která otravu ale nepřipisuje vodě, ale jídlu. "Měla jsem hot dog  v jednom ze stánků. Vodu piji také, ale tu pijí i další lidé, o kterých vím, že jim nic nebylo. Se střihačem jsme oproti nim měli právě jen ten párek," myslí si reportérka TopStaru. 

"My jsme ošetřili 40 jedinců ze soboty na neděli. První přišli po 1:00 ráno se závažnými střevními obtížemi. Zdrojem byla pravděpodobně užitková voda. Byli to všichni účastníci mezinárodního filmového festivalu, jednak zaměstnanci, ale také někteří návštěvníci," uvedla už o víkendu primářka urgentního příjmu karlovarské nemocnice Dagmar Märzová.

"Víme o tom, že došlo k onemocnění personálu některých provozů, ale v současné chvíli nemáme potvrzeno, co bylo zdrojem onemocnění. Hygienici provedli na místě několik šetření. Zatím nezjistili žádné pochybení," řekla Blesk.cz mluvčí karlovarského festivalu Uljana Donátová. 

Případem se zabývá Krajská hygienická stanice Karlovy Vary. Podle její mluvčí Michaely Zajíčkové hygienici provedli kontroly ve stáncích a zřejmě ještě budou situaci zkoumat. Pravděpodobně ale šlo o některý druh bakterií fekálního původu, které mohly způsobit závažné střevní potíže. Podle našich informací mohlo dojít k záměně a do stánku mohla být přiváděna voda z řeky Teplé. 

Fotogalerie
16 fotografií