Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zázrak: Děti uvězněné 9 dnů v jeskyni žijí. Záchranáři našli tým malých fotbalistů

Autor: jer, ČTK - 
2. července 2018
18:23

Dvanáct chlapců a jejich fotbalového trenéra, které v jeskynním komplexu v Thajsku zablokovaly povodně, nalezli dnes živé potápěči po devíti dnech záchranných akcí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

„Potápěči thajského námořnictva našli všech 13 (osob), vykazují známky života,“ řekl guvernér provincie novinářům. „Operace ale ještě nekončí,“ dodal.

Záchranáři počítali s tím, že chlapci a trenér našli útočiště před stoupající vodou na vyvýšenině v jeskyni. Na tomto místě, které je přezdívané podle pověstně thajské pláže Pattája, je také nakonec našli.

Během pondělí bylo nutné nejprve rozšířit některá z míst zhruba stometrového úseku, aby jím mohli potápěči proplavat i s vybavením. Po úseku nakonec natáhli lano a rozmístili nádrže s kyslíkem.

Další týmy z jeskyně pumpovaly vodu a spodní vodu odkláněly. Jiní záchranáři hledali na úbočích hory pukliny, které by se mohly rozšiřovat v šachty. Několik jich nalezli, ale dosud nevědí, kam vedou.

Thajským záchranářům asistovali během pátracích prací i čtyři britští jeskynní potápěči a několik expertů americké armády. Šestičlenný tým expertů k jeskyni vyslala i Čína. Připojili se i Australané.

Dvanáct chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý fotbalový trenér uvízli v jeskynním komplexu, který je dlouhý zhruba deset kilometrů, předminulou sobotu.

Lidé přežijí i měsíce

Lidé v různě zablokovaných prostorách v minulosti přežili i desítky dní. V roce 2010 se v Chile po 69 dnech dostalo na povrch 33 horníků, kteří byli zavaleni v hloubce 622 metrů v dole na měď a zlato v San José nedaleko města Copiapó. Celých 63 dní v roce 2005 v Pákistánu přežila po zemětřesení díky pojídání zkažených potravin a dešťové vodě v troskách svého zříceného domu čtyřicetiletá žena. Při katastrofě zemřelo 75 000 lidí.

Z trosek zřícené budovy v haitské metropoli Port-au-Prince byl v roce 2010 zachráněn po zemětřesení osmadvacetiletý muž. V troskách přežil 27 dní. O několik dní dříve byla po 15 dnech rovněž zachráněna šestnáctiletá dívka. Při zemětřesení zemřelo 230 000 lidí. V roce 2009 ze zaplaveného dolu v jižní Číně byli po 25 dnech zachráněni tři horníci. V troskách bangladéšské textilní továrny v Dháce, která se v roce 2013 zřítila, byla po 17 dnech nalezena žena.

Tým jihokorejských záchranářů vyprostil v roce 1995 z trosek zříceného obchodního domu Sampung v Soulu devatenáctiletou dívku. Pod troskami byla 16 dní. Patnáct dní v podzemním zajetí strávili dva horníci v Číně v roce 2005. Pod zříceným hotelem Hyatt na filipínském ostrově Luzon přežili v roce 1990 tři lidé 14 dní. Dva horníci byli v Austrálii vyproštěni ze zavaleného zlatého dolu v Beaconsfieldu, kde v těsné kleci v roce 2006 strávili dva týdny.

V roce 2004 v sutinách iránského města Bám, které postihlo zemětřesení, přežil 56letý muž 13 dní. Zemětřesení si vyžádalo 43 000 obětí. Třináct dní po zemětřesení v Ekvádoru v roce 2016 přežil pod troskami ve městě Jaramijo dvaasedmdesátiletý muž. Na ostrově Sumatra v roce 2004 v Indonésii přežil řádění cunami zaklíněn ve svém domě sedmdesátiletý muž celých 11 dní. Při cunami zemřelo 228 000 lidí. Po závalu v dole v Číně byl v roce 2005 po 11 dnech vyproštěn horník.

Zobrazit celou diskusi