Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Česku vzniká satelitní supercentrum. Poslouží armádní rozvědce i NATO

Autor: Mii - 
2. července 2018
15:05

Počátkem července začalo v Česku vznikat unikátní satelitní centrum SATCEN ČR, které bude sbírat a vyhodnocovat letecké a družicové snímky. A poskytovat získané informace Vojenskému zpravodajství, Severoatlantické alianci (NATO) a záchranářům. Plně funkční by centrum mělo být v roce 2020, do té doby bude najímat experty a testovat jednotlivá pracoviště. Uvedla to mluvčí Vojenského zpravodajství Alžběta Riethofová, jak informuje UAWire.

Činnost centra bude záviset na jednotlivých úkolech, které bude dostávat od českých úřadů a NATO. Půjde hlavně o zpracování a vyhodnocování obrazových materiálů z družic. Takto získané informace mohou pomoci vojákům na zahraničních misích, nebo například záchranářům při zásahu během živelných katastrof.

Experti, které SATCEN aktuálně shání, budou umět vyhodnocovat tvary či polohu natínaných předmětů. Díky tomu bude možné dlouhodobě sledovat nepřátelský objekt nebo kontrolovat cestu, po které budou vojáci putovat. Záběry budou vyhodnocovány v řádu desítek minut od jejich pořízení.

Práce pro 50 expertů

Celkem by v centru mělo pracovat okolo 50 expertů. Náklady na jeho vybudování se budou pohybovat kolem stovek milionů korun, finance poskytne ministerstvo obrany.

„Vytvořením národního satelitního centra SATCEN ČR reálně plníme jeden z našich závazků vůči NATO,“ uvedl v únoru ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Úkoly v rámci NATO musí centrum podle požadavků aliance začít plnit nejpozději do konce roku 2019.

Video  Analýza: Jak protiraketový štít NATO chrání Česko?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

vihor ( 2. července 2018 17:50 )

Tady v Evropě ale přece jen ještě existují nějaké zákony bránící totálnímu nasazení těchto sledovacích technologií proti lidem. V Číně ale nic jako právo na soukromí neexistuje a všechny výstupy z kamer a dalších sledovacích systémů jsou zpracovávány automatickým systémem, který vám přímo pošle pokutu třeba za jízdu na červenou nebo cokoli jiného. Vláda tam vytváří tzv. sociální kredit, tedy hodnocení poslušnosti občana a podle toho umožňuje přístup k různým službám.

fotrpjotr ( 2. července 2018 15:46 )

Kam se hrabe StB.

Zobrazit celou diskusi