Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obrana za Stropnického „nasekala“ chyby za tři miliardy. Nesedělo účetnictví

Autor: ČTK, Mii - 
2. července 2018
10:10

Loňské účetnictví ministerstva obrany mělo chyby tři miliardy. Nedostatky se ale na resortu podařilo odstranit už během kontroly. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), podle kterého ministerstvo odstranilo také většinu problémů, na něž poukázaly předchozí kontroly. NKÚ to uvedl v pondělní tiskové zprávě. V loňském roce úřad vedl Martin Stropnický (ANO).

NKÚ prověřoval vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky ministerstva obrany (MO) za rok 2017. „Významné nesprávnosti za tři miliardy korun, které kontroloři zjistili ve vedení účetnictví, MO odstranilo ještě během kontroly a před uzavřením účetních knih,“ zjistili kontroloři. Další chyby v účetní závěrce už podle nich nebyly významné. Týkaly se například dlouhodobého nehmotného majetku, výnosů z prodeje letounů nebo časového rozlišení nákladů.

Nedostatky, ale nikoliv významné, objevili kontroloři také v údajích předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Chyby vznikly zejména při třídění výdajů na informační a komunikační technologie. V závěrečném účtu ale ministerstvo chyby nemělo, konstatuje NKÚ.

Kontrolory zajímalo také to, jak resort obrany napravil nedostatky zjištěné při předchozích kontrolách. „Ministerstvo ke všem přijalo nápravná opatření a většinu nesprávností se mu podařilo odstranit,“ konstatoval NKÚ.

Obrana dostala minulý týden nové vedení. Karlu Šlechtovou (ANO) vystřídal nestraník Lubomír Metnar (za ANO):

marmat ( 3. července 2018 20:44 )

BYLY TU 2 KAUZY A 2 MINISTŘI.......NOVIČOK + NIKULIN - PELIKÁN + STROPNICKÝ !!! Museli se uvolnit.....ale nešlo bohužel o pořad Jana Krause.

corpa ( 3. července 2018 12:35 )

Stropnického je škoda, i pro jeho slušnost.

corpa ( 3. července 2018 12:33 )

Piš normálně, kdo to má všude potkávat. Nedouku.

marmat ( 3. července 2018 11:42 )

že by změna myšlení ?

marmat ( 3. července 2018 10:55 )

Vy si taky s 4552 (pokud jste 2 a ne jeden) pochovejte sošku Bašťouna...a pak to rozeberte ! V partičce je síla ....?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa