Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Zklamali jste nás, Češi,“ vzkazuje Německo kvůli migrantům. Babiš dohodu odmítá

Autor: ČTK, bud - 
30. června 2018
17:35

Německá kancléřka Angela Merkelová získala od 14 zemí, včetně Česka, příslib dohody o urychleném navracení migrantů z Německa do toho státu Evropské unie, kde byli zaregistrováni. Dnes o tom informovala agentura DPA, která se odvolává na kancléřčin dopis určený koaličním partnerům - vrcholným politikům Křesťanskosociální unie (CSU) a sociální demokracie. Mluvčí vlády tuto infomaci popřela.

Premiér Andrej Babiš tuto informaci odmítl. Německo nás neoslovilo a tuto dohodu bych v tuto chvíli ani nepodepsal. Žádné jednání mezi Českou republikou a Německem v této věci neproběhlo a moje vláda ani neplánuje, že by se k dohodě, která by znamenala systematické přijímání ilegálních migrantů, připojila. Tyto poplašné zprávy považuji za úplný nesmysl. Žádné jednání neplánujeme,“ uvedl Babiš.

„Zklamali jste nás,“ zní z Německa

Německá vláda po tomto prohlášení Babiše vyjádřila zklamání. Česko prý jednání o této problematice dříve přislíbilo. „Česká strana vyjádřila ochotu vyjednat správní dohodu o zlepšení spolupráce v oblasti navracení, a to podle článku 36 dublinského nařízení. Cílem těchto administrativních dohod je zvýšit účinnost dublinského mechanismu. S politováním bereme na vědomí, co bylo dnes v Praze řečeno,“ uvedlo pro Blesk Zprávy tiskové oddělení německé federální vlády.

Jakoukoliv dohodu s Německem ohledně vracení migrantů popřel také mluvčí maďarské vlády. „Žádného takového ujednání dosaženo nebylo,“ citovala agentura Reuters mluvčího Zoltána Kovácse.

Andrej Babiš ve čtvrtek před zahájením summitu EU v Bruselu řekl, že ho Merkelová o bilaterální dohodu o vracení migrantů nežádala a že by ji nepodepsal.

„Určitě ne a nepodepsal, protože paní kancléřka se mýlí v tom, že bere fakt, že přicházejí nelegální migranti na evropský kontinent. Na rozdíl od nás, kteří říkáme, že nemají přijít,“ odpověděl Babiš na dotaz novinářů, zda by na takovou dohodu přistoupil.

Příslib na politické úrovni získala Merkelová podle DPA vedle Česka také od Polska a Maďarska, které se stejně jako Česko doposud stavěly k její migrační politice kriticky. Mezi dalšími státy německá tisková agentura uvádí Belgii, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francii, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko a Švédsko. 

Z Německa se nyní do zemí, kde se registrovali, vrací asi jen 15 procent žadatelů o azyl.

Hlavacek ( 22. září 2018 18:40 )

junkiexl: Ty jsi ale vtipálek To ti radila tvoje stále ožralá manželka viď ???

Hlavacek ( 22. září 2018 18:29 )

marmat: Taky si to tak myslím !!

montevideo ( 21. září 2018 17:16 )

Někoho mi ta baba připomíná. Jen ten knírek jí chybí ...

marmat ( 2. července 2018 11:03 )

ČÓRKA - trollí...VÁŠ ÚKOL DNE : ať si dnes zasloužíte výplatu=DISKUTOVAT/nenadávat/argumentovat/číst i jiné weby!!!sebereflexe hodí prémie!

Omasta ( 2. července 2018 09:45 )

Češi taky mnejsou bez viny. Když bylo řešené, že uprchlík se má zeregistzrovat v nejbližší bezpečné zemi, a nedodržel to (registroval se v Česku), tak ho měli vyhodit. Je tu plno nejasností. Můžou tu vniknout a chodit si tu, jak se jim zlíbí. Jak k tomu ta Itálie přijde, žze nemá ty lidi kam dám. Jediná věc, která je zřejmá, že když v Německu nakonec udělí azyl jen 10% přeběhlíků, tak těch 90% se bude muset vracet. Jestli je Češi pustili, tak by teď měli hradit náklady s jejich vracením. Češi je měli vracet zpátkky a ne posílat na vlak do Německa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa