Nebudeme vás dlouho napínat – je to luxus. Nově zprovozněnému koupališti ve Lhotce to opravdu sluší. Jde o moderně vypadající přírodní koupaliště 21. století – do vody se jde pozvolna po drobných kamínkách, které lemuje čerstvě vysázený trávník.

Veřejnost má přístup pouze do jednoho ze tří vyhloubených rybníčků. Další dva totiž slouží pro přírodní regeneraci, přírodní čištění vody a předčištění vody čerpané zpět. Rozloha vodní plochy pro samotné plavce musela tomuto nezbytnému technologickému řešení ustoupit, odměnou je ale voda bez chloru a s přijatelnou čistotou.

„Protože v Podolí máme s nadsázkou olympijský bazén s chlorovanou vodou, řekli jsme si, že tady uděláme pravý opak, tedy přírodní biotop. Spodní část má přes 3 metry hloubku, dá se tu tedy i skákat do vody,“ uvedl v den zprovoznění starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ).

Co kromě samotné vody?

Samotné koupání je tedy opravdu v prvotřídním provedení. Co se ostatního vybavení týče, návštěvníci se zatím budou muset lehce uskrovnit. Nenajdete tady žádné sportoviště, vodní prvky se omezily „pouze“ na dvě mola, ze kterých se dá skákat. Pokud jste zvyklí trávit volný čas u vody aktivněji a sportováním, Lhotka pro vás bude zajímavější až v příštím roce, kdy tu mají přibýt beachvolejbalová hřiště a další vybavení.

Už v současnosti se tu však nacházejí stánky s občerstvením. Jejich sortiment je sice základní, pro zahnání hladu a žízně či zchlazení však postačí: za přijatelné ceny tu je zmrzlina, točené limonády, grilované klobásy, rybí speciality nebo kebab. Rozšíření nabídky občerstvení se předpokládá také až pro příští koupací sezónu. Šatny, toalety a sprchy jsou na místě naprosto v pořádku.

Celodenní vstupné je slibovaných 100 korun na celý den, děti zaplatí 30 korun. Lidé si mohou pořídit elektronickou kartu, díky které se vstupné sníží na 60 korun. V červnu je otevřeno od 9:00 do 19:00 hodin, během letních prázdnin se bude zavírat o hodinu později.

Prodloužení sezóny a „pražské Bibione“?

„V příštím roce by tu měla přibýt ještě sauna či nějaká pára, aby se prodloužila koupací sezóna. Například v květnu nebo říjnu se člověk bude moci vyhřát a pak si skočí do vody,“ podotkl k dalším plánům Petr Štěpánek.

Koupaliště Lhotka je otevřené, takhle to tam nově vypadá.
Autor: Daniel Vitouš

Vadou na kráse celého areálu je v současnosti zatím neexistující parkoviště pro návštěvníky. Také tento nedostatek se však má v příštím roce napravit. Otázkou zůstává, nakolik bude veřejností obecně hojně vyhledávaný biotop odolávat náporům návštěvníků. Vodní plocha přeci jen nepatří k největším, a tak až praxe ukáže, jestli Lhotka nezačne připomínat přeplněné pláže v italském Bibione. Znovuotevřený areál ale určitě stojí za vyzkoušení.

Fotogalerie
25 fotografií