Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vykoupení z věznice Shawshank: 10 věcí, které musíte vědět o filmu a Timu Robbinsovi, hlavní hvězdě Varů

/
  • Vykoupení z věznice Shawshank
    30. června 2018 ● 11:09

    Filmu z roku 1994 patří celých 95 % a první místo na populárním serveru ČSFD. Příběh o přátelství v nelidském vězeňském prostředí dojal celý svět. Je to jedno z těch děl, které rozpláče jak vaši tchýni, tak nerudného souseda. Excelentního Tima Robbinse, který ztvárnil roli Andyho Dufresne, si můžete užít na letošním 53. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. V sobotu večer navíc tento snímek Tim Robbins osobně uvede v karlovarském letním kině. 

  • 1.

    Red měl být podle Kingovy předlohy zrzavý Ir

    V Kingově románu Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank má Red zrzavé vlasy a je plnokrevný Ir. Pro tuto roli režisér zvažoval obsadit Harrison Forda, Clinta Eastwooda a Paula Newmana. Nakonec však roli dostal charismatický Morgan Freeman, ačkoliv vůbec neodpovídal popisu v knize. Můžeme být jen vděční, protože Freeman se své role zhostil opravdu se ctí.

  • 2.

    Hlavní roli měl hrát Hanks nebo Costner

    Tim Robbins jako Andy Dufresne
    Autor: Profimedia.cz

    Roli Andyho Dufresne chtěli nabídnout hvězdám, jako je Tom Hanks, Johnny Depp nebo Kevin Costner. Ale Hanks právě točil Forresta Gumpa a Costner se raději pustil do Vodního světa. A tak se role ujal Tim Robbins, který při natáčení mnohdy musel překonávat sám sebe. A překonal. Role Andyho totiž patří k jeho největším úspěchům.

  • 3.

    Tajemné číslo 237

    Jack Nicholson v Osvícení
    Autor: www.profimedia.cz

    Číslo 237, kterým byla označena Andyho cela, používal King napříč svou tvorbou. Objevilo se například i jako číslo pokoje v hororu Osvícení, v němž zahrál Jack Nicholson jednu ze svých životních rolí.

  • 4.

    Robbins vs. smrtonosná bahnitá voda 1:0

    Andy se plazí na svobodu smrdutým kanálem
    Autor: reprofoto youtube.com

    Ve filmu se musí Andy při útěku protáhnout bahnitým tunelem plným vody. Když ji chemicky testovali, zjistili, že voda je plná zdraví nebezpečných látek. Robbins nejprve nechtěl tuto část role podstoupit, ale nakonec se rozhodl do toho jít a poskytnout divákům vskutku autentickou podívanou.

  • 5.

    Bible ve filmu

    Kladívko bylo v Bibli ukryto v kapitole Exodus
    Autor: reprofoto youtube.com

    Když strážce otevře Bibli, ve které je schované kladívko, které Andy použil při útěku, je to přesně na části Exodus, v níž se vypráví o útěku Židů z Egypta.

  • 6.

    Syn Morgana Freemana si zde zahrál také

    Na fotkách ze zatčení je skutečný Freemanův syn
    Autor: reprofoto youtube.com

    Ve filmu se objeví fotky ze zatčení Reda. Na nich je syn Morgana Freemana – Alfonso Freeman. Ten se ve filmu dokonce v jednom záběru mihl, když vyvolával: „Bažante! Bažantíku!“ (v originále Fresh fish! Fresh fish today!)

  • 7.

    Sympatický Brooks byl prchlivý vrah

    Vykoupení z věznice Shawshank
    Autor: profimedia.cz

    Ve filmu o tom není zmínka, ale sympatická postava Brookse je ve vězení proto, že poté, co prohrál v pokeru, ve zlosti zavraždil manželku a dceru! Také Red je ve filmu ve vězení z jiného důvodu, než tomu je v románu od Kinga. Není tam proto, že zdeaktivnil brzdy v autě své manželky a tím ji zabil, ale kvůli loupežnému přepadení.

  • 8.

    King se vzdal honoráře za práva k filmu

    Stephen King
    Autor: www.profimedia.cz

    King dostal za práva k filmu od režiséra Franka Darabonta šek na 5000 dolarů. Nikdy si však peníze nevybral. Traduje se, že šek poslal režisérovi zpět se vzkazem: „Kdybys někdy potřeboval peníze na kauci. S láskou, Steve.“

  • 9.

    Ve hře byl i Brad Pitt

    Brad Pitt
    Autor: www.profimedia.cz

    Víte, že roli Tommyho Williamse měl dostat Brad Pitt? Rozhodl se však nabídku odmítnout a pustit se raději do filmu Interview s upírem.

     

  • 10.

    Freemanova bolavá ruka

    Red s Andym v přátelském dialogu
    Autor: Profimedia.cz

    Úvodní dialog mezi Andym a Redem na vězeňském dvoře trvalo natočit celých devět hodin! Při něm Freeman v roli Reda po celou dobu poslušně nahazoval baseballový míček. Další den se na natáčení dostavil s rukou v obvaze.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

raron: skvělej film!!!

(01. 07. 2018 10:49)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy