Pražané se posledních pár týdnů podivují nad barevným „cosi“, co nejčastěji považují za kamery. „S kamarády na to nemůžeme přijít. Netušíte, o co se jedná?“ ptal se jeden z překvapených Pražanů na Facebooku. O kamery se ale nejedná. Instalace rozmisťuje po Praze umělec Jan Kaláb, aby oživil ulice metropole. 

Zakopnutý míč na střeše?

Někdy kolem roku 2000 jsem ze čtvrtého patra proskleného schodiště obchodního domu Máj viděl zakopnutý žlutý míč na střeše průduchu od metra. Tento obraz ve mě vyvolal spoustu otázek. Kdo tam míč zakopl? Jak ho mohl někdo vyhodit tak vysoko? Jak asi ta situace vypadala? A tak dále. Velmi mě to inspirovalo a začal jsem přemýšlet, jak vytvořit něco podobného,“ popisoval umělec, jak chtěl vytvořit něco, čeho by si člověk všiml až na druhý pohled a nevěděl by, co to je a odkud to přišlo. Což se mu očividně daří. 

Vytvářím ptáky!

V prvních patrech domů na kolemjdoucí shlíží takzvaný 3D graffiti tag Point, jak svou tvorbu sám Kaláb nazývá. Konkrétně pak znázorňuje svou představu ptáků, kteří běžně posedávají v patrech domů u oken jako jeho instalace. Do pater se přitom dostává jen za pomocí žebříku. 5049632:gallery:true:true

V drtivé většině na mě lidé nereagují vůbec. Zdá se mi, že své okolí skoro nevnímají. Zároveň proč by měl někdo reagovat na někoho, kdo nese žebřík, že? Samotné vystoupání s Pointem v ruce nahoru k parapetu je otázka minuty, takže ani není moc času, aby někdo zareagoval,“ popisuje, že zatím žádné problémy s kolemjdoucími a ani strážníky neměl. Čas překvapení tedy přichází až v době, kdy něco barevného shlíží na ulici bez autora.

Kde je najdete?

Žluté, modré, červené i různobarevné plastové ptáky bylo možné zahlédnout v české metropoli už v minulosti. „V roce 2004 jsem Pointy instaloval na 100 místech, v roce 2006 na dalších stech lokací. Za tu dobu jich většina zmizela, ale ještě jich několik přežilo. Letos jsem jich rozmístil zatím necelých 50,“ prozradil Jan Kaláb. Konkrétní místa umístění prozradit nechtěl, přesto dle fotografií můžete odhadnout, kam se na jeho ptáky vydat. „Já myslím, že je větší radost Pointíka najít náhodou. At’ zbyde alespoň trochu toho tajemství,“ říká s úsměvem.

Proč se ale po tak dlouhé době opět rozhodl rozparádit Prahu? Asi proto, že se mi po nich zastesklo. Měl bych ale i zmínit, že se jedná o nový tvar, neopakuji ty staré,“ prozradil umělec, který stále českou metropoli považuje spíše za malebné maloměsto, kterému stále chybí ona dynamika současných světových metropolí. 

Podívejte se, kde všude můžete barevné instalace potkat:

Fotogalerie
12 fotografií