Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německo za 5 měsíců vrátilo 4100 migrantů do jiných zemí EU. Kam je odváží?

Autor: ČTK, nkov - 
28. června 2018
13:04

Německé úřady vrátily za prvních pět měsíců letošního roku do ostatních zemí Evropské unie na 4100 migrantů na základě unijních pravidel, podle nichž by měl uprchlík o azyl požádat v zemi, do níž jako první vstoupil. Za celý loňský rok vrátilo Německo takto do jiných zemí EU asi 7100 migrantů, z toho téměř třetinu do Itálie. Informoval o tom německý deník Süddeutsche Zeitung. Deník se odvolává na zprávu spolkové vlády, kterou o čísla požádala levicová frakce německého parlamentu.

Takzvaná dublinská pravidla stanoví, že azylové řízení má zahájit země, v níž uprchlík poprvé o azyl požádal nebo v níž prokazatelně poprvé vstoupil na území EU. Podle verdiktu Soudního dvora EU z letošního ledna ale migranta po ilegálním vstupu do Unie nelze do prvního unijního státu poslat zpět automaticky. Daná země musí podat u úřadů prvního státu žádost o jeho opětovné přijetí.

Deník Süddeutsche Zeitung uvedl, že spolkový úřad pro uprchlíky letos do května podal většinu takových žádostí do Itálie, kam jich zaslal na 9200. Jen 1400 migrantů tam ale bylo v téže lhůtě vráceno.

O vracení migrantů vedou v Německu spor spolková kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer. Zatímco ministr vnitra chce migranty, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, vracet přímo z hranic, kancléřka to odmítá a chce najít evropské řešení. Bojí se totiž dominového efektu a faktického zániku schengenského prostoru volného pohybu.

santikxauz ( 28. června 2018 13:51 )

Ideální by bylo vozit je až za vodu.

Zobrazit celou diskusi