Nová silnice má místo původních čtyř jízdních pruhů jen dva. „Z dálnice uprostřed sídliště se stal městský bulvár. Auta tam jezdí plynule, nikdo si z toho nedělá závodní dráhu,“ řekl starosta Doubravky Michal Chalupný.

Přibyly i trasy pro cyklisty, pruhy zeleně, řadicí pruhy, ochranné ostrůvky, dělicí pás a zálivy pro MHD. V obou směrech jsou podél silnice parkovací stání. Úprava se dotkla i Rokycanské třídy, konkrétně středního dělicího pásu, zábradlí, veřejného osvětlení, trakčního vedení a zeleně v okolí.

Cílem rekonstrukce Dlouhé ulice byla nejen oprava této páteřní komunikace, ale i zklidnění celé lokality. „Věřím, že se to povedlo. Alespoň reakce od občanů jsou zatím v tomto směru pozitivní,“ řekl primátor Martin Zrzavecký s tím, že díky za trpělivost si zaslouží i řidiči, protože bez uzavírky celé ulice to prostě nešlo.

„Občané si úpravu chválí, řidiči si již pomalu začínají zvykat. Jednoznačně to vedlo ke zklidnění dopravy, zvýšení bezpečnosti dětí a také zvýšení parkovacích míst. Ještě chybí opravit úsek od Rokycanské po Moravskou ulici a páteřní komunikace Doubravky bude kompletně zrekonstruována,“ dodal Chalupný.

Během roční uzavírky se také mnozí řidiči, kteří směřovali ze Slovan na dálnici a pak dál na Prahu, naučili najíždět na D5 u Olympie. Dá se tedy předpokládat, že u této trasy již zůstanou. Celková cena rekonstrukce se vyšplhala na 55 milionů korun. Původní odhad byl přitom téměř dvojnásobný.

Fotogalerie
4 fotografie