„Obě ženy trpěly od dětství Marfanovým syndromem, genetickým onemocněním pojiva, které postihuje mnohé orgány – od kostí a cév až po plíce a srdce,“ vysvětlil ředitel centra Petr Němec a dodal:

„Syndrom se objevuje u jednoho člověka z tří až pěti tisíc obyvatel a při postižení srdce se nejčastěji projevuje na srdeční chlopni nebo aortě. Vinou dědičné poruchy tkáně stěny se totiž aorta rozšiřuje tak, že hrozí její prasknutí a následná operace, pokud se stihne vůbec udělat, je spojena s vysokou úmrtností a pooperačními komplikacemi.“

Nebezpečné rozšiřování tepny podchytili včas

„Subjektivní srdeční potíže obě mladé ženy zatím neměly. Dlouhodobě jsme je však sledovali na kardiologii a zjistili, že jejich aorty se pozvolna začínají rozšiřovat. Nabídli jsme jim tedy operaci,“ řekl chirurg Petr Fila.

Z hlediska medicíny jde podle něj o preventivní zákrok. „Pacientky se tak vyhnou náročnější operaci, při které by je čekala náhrada rozšířené aorty nebo chlopně s nutností trvalé protisrážlivé léčby medikamenty. Předcházíme tak roztržení aorty, kdy se jedná o život ohrožující stav s nutností okamžitého zákroku,“ vysvětlil lékař.

Petra (30): Se síťkou v hrudi jsem konečně v klidu

„Vloni jsem měla aortu širokou 47 milimetrů, operace mi byla doporučena a aortu mi zúžili na 38 milimetrů,“ svěřila se referentka Petra (30) z Prostějova, která jako první na Moravě zákrok podstoupila.

Trošku jsem se bála, že mi budou řezat hrudní kost, mám sice jizvu dlouhou 30 cm od krku po prsa, ale budu teď mít pokoj na mnoho let. V posledních měsících jsem žila v ohrožení života – aorta se totiž rozšířila natolik, že hrozilo její protržení. Lékaři říkali, že když ucítím bolest na hrudníku, ať okamžitě volám záchrannou službu. A tak mám kolem aorty síťku a jsem v klidu,“ oddechla si.

Operatéři vyrobili síťku pacientce na míru

Operaci, kdy se rozřízne hrudní kost a srdeční aorta se “zabalí či zabandážuje“ do speciální síťky předchází předoperační CT vyšetření a výroba 3D modelu aortálního kořene. Na základě tohoto modelu je „síťka“ vyrobena z polyethylen tereftalátu každému pacientu speciálně na míru. Životnost takové síťky je prakticky neomezená.

V České republice byla první implantace provedena v srpnu 2015. Do současnosti bylo provedeno 24 implantací ve čtyřech kardiochirurgických centrech. Na Moravě nyní poprvé.  Dalšího pacienta přitom již brněnští lékaři na operaci připravují a vyrábějí pro něj „životodárnou“ síťku.

VIDEO: Pražský IKEM provedl poprvé jedinečnou transplantaci: Matka darovala dceři dělohu.

Video
Video se připravuje ...

IKEM provedl poprvé jedinečnou transplantaci: Matka darovala dceři dělohu Blesk TV