Vylíhnuté labutě dělají lesníkům ve Stromovce velkou radost. Před třemi lety, kdy tu tito ptáci hnízdili naposledy, se bohužel nepodařilo vyvést jediné mládě. Lidé je totiž vyrušili a labutě hnízdo i s vejci opustily. Letos se z pěti vajec vylíhla čtyři mláďata.

V okolí místního Rudolfova rybníku, kde mladí přišli na svět, by v sobě měli všichni návštěvníci vyhledat své „slušnější já“. Vodní ptáci v tomto choulostivém období potřebují hlavně klid. Nejde přitom o prázdnou frázi. Podle Barbory Berecové z Lesů hlavního města Prahy, která má park na starosti, může jít u těchto tvorů dokonce o otázku života a smrti.

„Lidé si tu nové vodní plochy oblíbili. V loňském roce nám tu zemřelo 15 kachen během zhruba 14 dní. Dříve to přitom byla jedna až dvě kachny za rok. Loni tu byl velký kravál a velká návštěvnost lidí, kteří si z našich okrasných rybníčků dělali koupaliště. Dle mého názoru to ptáci nezvládli kvůli stresu, neměli klid na spánek a odpočinek. Dělaly se rozbory vody a uhynulých ptáků, žádná jiná příčina se nenašla,“ uvedla Barbora Berecová.

Agresivní labuťák

Labutí samec dokáže během období, kdy se stará o mláďata, agresivněji reagovat na své okolí. Disponuje přitom nemalou silou ve svých křídlech i nohách. Podle správkyně Stromovky se k němu dá opatrně přijít, může ale začít klovat do nohou. „Určitě bych to nepokoušela,“ popsala Barbora Berecová.

U přírodních vodních ploch Královské obory se nacházejí také kachny, lysky nebo slípky zelenonohé. V tomto roce se prý narodilo relativně hodně kachen, příliš jich však nepřežilo. „Kachny totiž přespávají na trávnících. Velký problém tu jsou straky, které loví mladé ptáky a savce. Tím, že kachny jsou v trávníku, dochází k těmto incidentům, kdy si je straky vezmou za oběť,“ vysvětlila správkyně.

Vzhledem k tomu, že tímto chodem událostí v rámci přírodních zákonů tu dochází k přirozenému úbytku populace, by si návštěvníci Stromovky měli tohoto prostředí o to víc vážit a neohrožovat ostatní zdejší živočichy. Lesy hlavního města Prahy znovu apelují na ohleduplnost vůči svému okolí.

Fotogalerie
16 fotografií