Díky projektu vědců a historiků ve 3D podobě. Srovnání několika dobových portrétů, poznatky radiologického průzkumu jeho mumie a nejmodernější technika vydaly jasný verdikt: tento drsný bojovník měl k ideálu krásy hodně daleko!

Asymetrie obličeje, zánět čelisti

„Měl robustní obličej, dominantní, široký orlí nos. Jeho obličej byl asymetrický, jídlo kousal jen levou částí úst,“ upozornila při představení 3D modelu obličeje šéfa pandurů Petra Urbanová z Laboratoře morfologie a forezní antropologie Masarykovy univerzity.

Trenck trpěl nemocí závěsného aparátu zubů, v pravé části horní čelisti se našly stopy po zánětu. V kůži mu navíc uvízly zbytky černého prachu, nejspíš po výbuchu střelecké výbušniny. Zkrátka žádný fešák, který by si ženu získal na první pohled.

Dítě štěstěny

Trenck, budoucí generál a velitel obávaných pandurských oddílů, čelil nástrahám života od dětství. Jako půlroční dítě přežil rozsáhlé popáleniny po pádu do ohně, jako čtyřletý se málem zastřelil otcovou nabitou zbraní. Dokázal prý také vyskočit z kočáru, který se řítil do propasti, a přežil podchlazení, když se pod ním prolomil led.

Ve vězení se dal na pokání

Vaz mu zlomil až konflikt s generálem Löwenwaldem. V roce 1745 byl zatčen a po křivých svědectvích odsouzen k smrti. Marie Terezie rozsudek zmírnila na doživotní žalář na Špilberku. Trest smrti mu přitom hrozil už dříve při jeho angažmá v ruské armádě. Zemřel v domácím vězení na Špilberku 4. října 1749 v osmatřiceti letech.

„Byl to ctižádostivý muž, nesmlouvavý voják, boháč a rebel. Víme ale, že během vězení na Špilberku se dal na pokání. Pohřben byl v kutně člena kapucínského řádu,“ poznamenal Ctibor Ostrý, historik Muzea města Brna.

Výstava k 270. výročí Trenckova úmrtí

Díky radiologickému zkoumání mumie se vědci zaměří na podobu celého těla barona Trencka, který měřil 183 až 185 centimetrů. Kompletní výzkum spatří veřejnost příští rok na Špilberku u příležitosti 270. výročí jeho úmrtí.

Fotogalerie
10 fotografií