Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Nizozemsku schválili zákaz zahalování ve školách, nemocnicích a MHD

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. června 2018
13:12

Nizozemský parlament po letech debat schválil zákaz zahalování tváře na některých veřejných místech. Omezení se bude týkat škol, nemocnic či hromadné dopravy. Nizozemsko se tak přidalo k evropským zemím, které v uplynulých letech přijaly podobný zákon namířený především proti muslimským ženským oděvům, jako jsou burky a nikáby, informovala agentura DPA.

Zákon o zákazu zahalování tváře na vybraných místech schválila První komora nizozemského parlamentu, která zastupuje zájmy regionů, návrh byl schválen v poměru 44 hlasů ku 31. Hlasování se účastnilo všech 75 členů První komory. Politicky významnější Druhá komora podpořila normu již v roce 2016. První podobný návrh zákona ovšem parlamentu předložil již před 13 lety politik pravicově populistické Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders.

Burky, nikáby, helmy a kukly

Na základě schváleného zákona se zakazuje nošení burek, nikábů, ale například i motorkářských helem či lyžařských masek v hromadné dopravě, školách, nemocnicích a na úřadech. Zákaz by měl pravděpodobně začít platit na počátku příštího roku.

V Nizozemsku podle odhadů žije asi 400 žen, které na veřejnosti nosí burky nebo nikáby. Nizozemská ministryně vnitra Kajsa Ollongrenová oznámila, že vláda nyní bude jednat o zavedení nového nařízení a o tom, jak se bude trestat jeho porušení. Postihem bude pokuta ve výši 10 tisíc korun.

Deislamizace, nebo krok zpět?

Podle senátorky Wildersovy PVV Marjolein Faberové-Van de Klashorstové je výsledek dnešního hlasování „historickým dnem, neboť jde o první krok k deislamizaci Nizozemska“. Senátor za stranu zelených Ruard Ganzevoort namítl, že jediné, co zákon přinese, bude to, že ženy s burkami budou ještě častěji zůstávat doma. „Nebudou mít příležitost jít do školy. Nebudou mít příležitost jít se naučit plavat,“ řekl Ganzevoort.

Podobné zákony jako nyní v Nizozemsku byly rovněž přijaty ve Francii, v Belgii, v Bulharsku, v Rakousku a v některých švýcarských regionech, upozornila agentura AFP. Na rozdíl od některých jiných zemí ale nizozemský zákon nezakazuje nošení burek a nikábů na ulici.

Zobrazit celou diskusi