„Vesměs se jednalo o to, že klient přišel do cestovní agentury, u které si koupil zájezd a zaplatil ho. Nyní již stíhaný muž pak měl peníze poslat cestovní kanceláři, která zájezd pořádala, a nechat si pouze provizi,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk. Jednatel ale podle policie peníze neposlal a ani cestovní kancelář neinformoval o uzavření cestovní smlouvy s klientem.

Klientů, kterých se případ týká, je téměř 100. Větší část klientů ale o dovolenou nepřišla, postaraly se o to poškozené cestovní kanceláře, i když za ně nedostaly zaplaceno v plné výši, dodal mluvčí. V některých případech si však museli klienti zájezd doplatit. „Jednalo se například o zájezd výletní lodí po Středozemním moři v hodnotě 2,5 milionu korun, kdy pořádající cestovní kanceláři bylo zasláno pouze 750 000 Kč. Zbytek ceny zájezdu ve výši téměř 1,8 milionu zůstalo v ,kapse' stíhaného muže. Klient, aby tedy mohl na dovolenou odjet, musel znovu zaplatit 1,5 milionu korun,“ uvedl Daněk.

Muži v případě odsouzení hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi. Městský soud v Praze již na majetek dlužníka vyhlásil konkurz.