Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brusel káže povinné ručení pro dětská autíčka? „Absurdní výklad,“ zuří politik

Autor: bud - 
26. června 2018
18:20

Českem se šíří nový euromýtus, podle něhož Brusel nařizuje platit povinné ručení za dětská autíčka. Informaci rozšířila Česká asociace pojišťoven, která si jen velmi široce vyložila vznikající legislativu týkající se primárně segwayů nebo elektrokol. Na nepřesnou interpretaci upozornila přímo Evropská komise, která novou směrnici napsala, i český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Až k velmi absurdnímu výkladu nově připravované evropské směrnice se uchýlili zástupci České asociace pojišťoven. Podle asociace by měla být pojištěna nejen všechna motorová vozidla, ale také dětská elektrická autíčka nebo podomácku vyrobená vozítka provozovaná třeba na zahradě.

Ve skutečnosti se povinné pojištění bude týkat jen vozidel určených k reálné přepravě, tedy například segwayů nebo elektrokol, nikoliv však hraček. Navíc si jednotlivé státy budou moci samy rozhodnout, jak přísná tato opatření budou. Třeba segwaye mohou z této povinnosti vyřadit.

Češi si sami rozhodnou, co pojistit

„Existuje směrnice z roku 2009 o pojištění občanskoprávní odpovědnosti z provozu motorových vozidel, která vznikla v době, kdy po chodnících ještě moc nejezdily segway a e-bikes. Dnes jich jezdí dost, a Evropský soudní dvůr mezitím vydal rozsudek, že směrnice se vztahuje i na tyto nové druhy vozítek. Komise tudíž musí směrnici aktualizovat tak, aby rozsudky Evropského soudního dvora zohlednila,“ uvedlo v prohlášení české zastoupení Evropské komise.

Jde tedy o aktualizaci již stávající legislativy, která má navíc zajistit odškodné pro případy, kdy třeba člověk na segwayi srazí chodce.

„Nikdo Českou republiku nenutí, aby měla ve své legislativě, že třeba na elektrické golfové vozíky musíte mít povinné ručení. Stát ale musí zajistit, aby oběti, které například segway zraní, porazí nebo jim způsobí nějakou újmu, měly nárok na odškodnění ze strany státu, od národního garančního fondu,“ dodala Magdalena Frouzová z Komise.

Kvůli zkresleným informacím zuří také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj jde o další z řady hoaxů, které se o EU zbytečně šíří. „Každému, kdo má alespoň špetku selského rozumu musí být hned na první pohled jasné, že povinné ručení pro dětská elektroautíčka je nesmysl,“ uvedl europoslanec s tím, že jde o výklad chystané legislativy „vyložený ad absurdum“.

Video  Že si euroúředníci vymýšlejí? Čech z Bruselu popsal, jak to funguje  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

donlabuznik ( 18. srpna 2018 23:53 )

Myslím, že je to hloupost a nic takového potřeba nebude. Já jsem pro našeho malého koupil audinu z https://hrackyzadobrekacky.cz/elektricka-vozitka/audi-q7-s-24g-bluetooth-do-lak-nova-palubni-deska-e va-kola-9evvo Nevěříte jakou má radost, že jezdí ve stejném autě, které má i táta

flora ( 27. června 2018 08:21 )

Hlavně bych poprosila rodiče, aby svoje miláčky s elektroautíčky vypouštěli na dětské dopraví hříště a nikoliv na chodník plný chodců.

asijo ( 26. června 2018 23:20 )

Po novičoku a vymyšleném plynu v Syrii další hoax.

cervena_sedma ( 26. června 2018 22:50 )

Tak si to přečtěte a zjistíte, že .íčovina se nekonala a ani nekoná, jelikož nic z toho není pravda. Někdo od nás neumí číst a hlásá tady debiloviny.

clay ( 26. června 2018 20:40 )

vždyť je to jen další hoax....EK se už ozvala, že to není pravda kdo a proč to vymýšlí? Nějaký idiot, kterému to idioti baští

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa