Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Cesta na dovolenou v Chorvatsku jako horor: Kde na dálnicích budete zuřit?

Autor: jer, ČTK - 
26. června 2018
17:30

Během letních prázdnin musí řidiči počítat s dopravními omezeními a uzavírkami nejen na tuzemských cestách, ale i v zahraničí. Zdržení a kolony lze očekávat zejména při cestách do Chorvatska. Řidiči zároveň musí počítat se zvýšenou činností policie na cestách, která se bude zaměřovat mimo jiné na používání telefonu během jízdy a na dodržování předpisů autobusů. Na společné tiskové konferenci to v úterý řekli zástupci ministerstva dopravy, dopravní policie a Besipu.

Tradičně nejoblíbenější letní destinací Čechů je Chorvatsko, kam se mnoho lidí vydává vlastním automobilem. Zvýšený provoz na této trase proto vede ke kolonám a zdržením, které lze očekávat kvůli řadě omezení i letos.

Trpělivostí se musí řidiči obrnit už na tuzemských tazích. O prázdninách pokračují práce na modernizaci pěti úseků dálnice D1. Během srpna by se mohlo řidičům alespoň částečně ulevit díky plánovanému dokončení úseků mezi Jihlavou a Velkým Beranovem a mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou.

Omezení a uzavírky však budou pokračovat i na dalších cestách tradičně využívaných k cestě do Chorvatska. U Želetavy budou kvůli opravám dopravní omezení na rychlostní silnici I/38. Zdržení lze očekávat také na jihu Čech kvůli pokračování stavby dálnice D3 a oprava mostu u nádrže Nové Mlýny zkomplikuje provoz na dálnici D52.

V Rakousku musí řidiči počítat se zdržením zejména na dálnici A9 mezi Lincem a Štýrským Hradcem, kde bude během prázdnin pokračovat oprava tunelů. Obzvlášť rušný provoz pak řidiče čeká během nadcházejícího víkendu, kdy se v Rakousku koná Velká cena závodů Formule 1. Kolony se také mohou tvořit kvůli opravě mostu na dálnici u Vídně.

Video  Povinná výbava automobilu  - auto.cz
Video se připravuje ...

Ve Slovinsku se podle pověřeného ředitele Besipu Tomáše Neřolda snaží tuzemští řidiči kvůli vysokým dálničním poplatkům často využívat objízdných tras. Jejich velká část se však letos opravuje a objížďka zpoplatněných dálnic se tak podle Neřolda letos nevyplatí. Ve Slovinsku zároveň pokračuje výstavba dálnice A4, která by měla být hotova až na podzim.

Ve Francii snižují rychlostní limit mimo obce

Při přejezdu do Chorvatska musí řidiči nejprve počítat s kontrolami na hranicích, jelikož Chorvatsko stále ještě nepatří mezi země Schengenského prostoru. Na tamních cestách je pak nejproblémovějším bodem mýtnice u Lučka poblíž Záhřebu, kde jsou i mimo prázdniny časté kolony. Opravy jsou plánovány na dálnicích na severu země.

Neřold upozornil i na zpřísňování dopravních předpisů ve Francii, kde se mimo jiné sníží nejvyšší povolená rychlost mimo obce na 80 km/h. Tamní policisté se navíc o prázdninách pravidelně zaměřují na zvýšený provoz na nejvíce frekventovaných cestách.

Podle statistik je období letních prázdnin obvykle nejkrizovějším obdobím na silnicích. Loni na tuzemských cestách zemřelo 101 lidí, což bylo dosud sice nejméně, ovšem i přesto byly dva měsíce prázdnin nejtragičtějším obdobím celého roku. K častým příčinám nehod patří podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha zejména nepozornost způsobená únavou z teplého počasí a dlouhých cest.

Policie proto během prázdnin vedle prevence zintenzivní i dozor na silnicích, zejména pak na cestách do obvyklých prázdninových destinací. Zvýšenou pozornost budou policisté na silnicích věnovat také při konání různých kulturních nebo sportovních akcích.

Podle ministra dopravy v demisi Dana Ťoka (za ANO) je novým fenoménem vedle častého používání mobilních telefonů také natáčení jízdy. Podle statistik Besipu používá natáčecí zařízení skoro 17 procent řidičů. Pro zahraniční cesty však Besip používání kamer nedoporučuje. V některých evropských zemích, jako jsou například Rakousko, Švýcarsko nebo Belgie, totiž policisté kamery v autech netolerují.

Co dělat, abyste se hororům na silnicích vyhnuli, se dozvíte ZDE

Diginka ( 26. června 2018 22:33 )

Pokud se jede do Chorvatska jiný den než v sobotu, tak to není tak hrozné a jede se dokonce i několik set km v kuse. Když ovšem řidiči ví, jaké jsou o víkendu problémy a přesto jedou , tak to potom k tomu není co dodat a když ještě nadávají, proč to dělají. Tak jedu z pá na sobotu nebo až v neděli a vyhnu se těm největším problémům. Znám pár takových co schválně jezdí v sobotu a potom jen na všechno nadávají, typičtí češi

Zobrazit celou diskusi