Výstavbu domu, kterému jeho investor, společnost Flow East, říká Květinový dům, provázejí léta příprav i kontroverzních rozhodnutí příslušných úřadů. Do událostí kolem plánované stavby se zapojovala i veřejnost, především část odborníků. Jejich aktivity vyvrcholily po povolení úřadů zbourat nárožní dům.

Problematické místo

Novostavba zaplní parcelu po něm i pozemky ve vnitrobloku a pozemky po zbořené někdejší tiskárně v Opletalově ulici. V roce 2008 ji tehdejší majitel zboural, teprve poté požádal o sejmutí památkové ochrany, čemuž ministerstvo kultury vyhovělo; památkově chráněný zůstal pozemek.

V době, kdy objekt už vlastnila firma Flow East, bylo v roce 2013 strženo na základě posudku statika i torzo fasády. Dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice ministerstvo za památku neprohlásilo, zejména z obavy z arbitráže kvůli zmařené investici. Developer při svém postupu vycházel z předchozích rozhodnutí úřadů, která projektu umožňovala budoucí realizaci. „Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi všechna potřebná úřední stanoviska, předali jsme je stavebnímu úřadu a proces stavebního povolení pokračuje,“ sdělila ČTK za investora Alexandra Drozdová z agentury Best Communications.

Převážně kancelářská budova

Celkové náklady na novostavbu jsou podle dřívějších informací dvě miliardy korun, z toho stavba má přijít na 800 milionů korun. Po dokončení má mít dům tři podzemní a devět nadzemních podlaží, nabídne 15 tisíc metrů čtverečních kancelářských a 5 700 metrů čtverečních obchodních ploch.