Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České dráhy chtějí koupit Leo Express a RegioJet. O žluté vlaky má zájem i Čína

Autor: ČTK - 
26. června 2018
07:19

České dráhy (ČD) se zajímají o podmínky, za jakých by bylo možné koupit soukromé železniční dopravce Leo Express a RegioJet. Dnešním Lidovým novinám (LN) to řekl generální ředitel ČD Pavel Krtek. Antimonopolní úřad by podle něj případnou akvizici konkurenčních firem mohl za určitých podmínek povolit.

Zda České dráhy některého ze svých konkurentů skutečně koupí, není jisté. „Upřímně, nevíme. V tuto chvíli se zajímáme o podmínky, za jakých by některou nebo obě firmy bylo možné koupit,“ řekl Krtek deníku. Dodal, že existuje riziko, že české soukromé dopravce koupí Číňané.


Případný nákup železniční konkurence by podle Krtka mohly schválit evropské a české antimonopolní úřady výměnou za odprodej části kapacit ČD. „Detaily neumím určit. Ale za zájem a za zeptání nic nedáme a obě firmy za to určitě stojí,“ řekl Krtek LN.


Majitel společnosti RegioJet Radim Jančura prodej dopravní části své firmy opakovaně vyloučil. Naopak železniční dopravce Leo Express nedávno vydal materiál pro případné investory, upozorňují LN.

České dráhy v loňském roce přepravily 174,7 milionu cestujících s hospodařily se ziskem 984 milionů korun. K zisku firmy po mnoha letech přispěla i osobní doprava, která skončila v mírném zisku. ČD jednají s kraji o nových smlouvách na provoz regionálních tratí, které vyprší po roce 2019. Podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele ČD skončí platnost asi 80 procent dosavadních smluv, přičemž je pravděpodobné, že část z nich už prodloužena nebude.

Video  Leo Express tvrdě přistál na přerovském nádraží: 17 zraněných.  - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...


levandulova ( 26. června 2018 15:15 )

Pambu s nami a zle pryc. CD, ktere leta dotuje stat a byt na nich, dodnes cestujeme v dobytcaku, maji tu drzost "nekoho kupovat"?

kukuku ( 26. června 2018 10:42 )

Důvody pro prodej by byly pochopitelné: LeoExpres bezradný, jak se dostat trvale z červených čísel a u RegioJetu nasr*aný Jančura - bojovat neustále s blbci, vyčůranou manželkou (právnicí bez dětí) při dělení majetku...

eblanche ( 26. června 2018 09:27 )

to nám pane Jančuro nemůžete udělat. Jezdím jen s Vámi, výborný servis, s jízdenkou zároveň místenka, nízká plošina k nastupování,klimatizace, WC čisté, a hlavně WIFI......pohodlné, nasadím sluchátka a je mi fajn, než se naději, jsem v cíli. Stejně tak jídlo a pití, čerstvé, levné,noviny....Jsem jak doma v obýváku Moc Vám děkuji za každou příjemnou jízdu. České dráhy? brrrrr

lynx ( 26. června 2018 08:40 )

A co tak, zkusit se na ně dotáhnout kvalitou? Nebude to lepší, než pohřbít jejich kvalitu? Ti pitomci nejsou schopni ani zavést do vlaku internet. A to kafe za pět kaček taky nedají dohromady.

kukuku ( 26. června 2018 08:16 )

A proč tak opatrně (koupit). Jednodušší by bylo RegioJet i LeoExpress ZNÁRODNIT. Veškeré kapitalistické ideály jsou po 29 letech stejně totálně v pr*deli.

Zobrazit celou diskusi