Metropolitní plán má být stěžejní dokument, který bude po jeho schválení ovlivňovat budoucnost Prahy. Současný návrh se během minulých týdnů nejrůznějšími informačními kanály prezentoval veřejnosti. Uprostřed tohoto pracovního týdne nastane zásadní fáze vzniku tohoto nástroje: začne ubíhat třicetidenní lhůta, během které se bude smět každý občan České republiky k Metropolitnímu plánu vyjádřit.

Ve středu od 9:00 na Výstavišti Praha probíhá oficiální veřejné představení návrhu Metropolitního plánu. Bude možné klást dotazy, zároveň je od středy možné podávat písemně připomínky na podatelnu magistrátu,“ přiblížila zahájení této fáze vzniku zmiňovaného dokumentu náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ).

Nové nástroje

Po schválení Metropolitního plánu by mělo být mnoho pražských lokalit mnohem lépe chráněno proti nežádoucím zásahům. „Kdykoliv chce někdo stavět, musí se podívat do územního plánu, co dovoluje a co zakazuje. Nový návrh plánu hodně věcí umožňuje, ale zatím toho málo zakazuje. To ještě musíme dopracovat,“ uvedla Petra Kolínská.

Poslechněte si konkrétní připomínky, které se v současnosti nejvíce řeší:

V minulých dnech se téma na veřejnosti objevovalo v souvislosti s obavami z toho, že některá sídliště v Praze by se mohla nepřiměřeně zahušťovat novou zástavbou. Podle náměstkyně primátorky ale naopak získá Metropolitní plán nové možnosti, jak taková místa ochránit. „Každá lokalita má v tomto plánu svůj slovní popis, ve kterém je napsáno, co tam je hodnotné a co se má chránit. Předchozí plán tento nástroj vůbec neznal,“ vysvětlila Kolínská.

Co bude potom?

Metropolitní plán má v současnosti schválený jasný harmonogram. S jeho schválením se počítá do konce roku 2022. Po shromáždění všech připomínek se budou úředníci těmto poznámkám věnovat. S patřičným zdůvodněním se rozhodne, která se zapracuje a která ne. Tento proces bude trvat jeden až dva roky podle toho, kolik připomínek na magistrát dorazí. Čekají se jich tisíce.

„Poté se plán znovu vynoří na veřejnosti, proběhne druhé kolo veřejného projednání. Veřejnost si zkontroluje, jak bylo s připomínkami naloženo,“ dodala Petra Kolínská. Po těchto krocích už přijde na řadu finální hlasování v zastupitelstvu pražského magistrátu.

Fotogalerie
5 fotografií